Seks is leuk en lekker. Je zou bijna nog vergeten dat seks in eerste instantie bedoeld is om je voort te planten, maar of je daar nu al op zit te wachten?
Als het goed is, heb jij seks, omdat je daar op een bepaald moment zin in hebt en met iemand samen bent die daar ook zin in heeft en tot wie jij je aangetrokken voelt. Dat kan je vaste vriend(in) zijn, een one-night stand, of iemand met wie je af en toe seks hebt.
Je denkt er waarschijnlijk niet bij na waarom je seks hebt. Seks is lekker en daarom heb je seks.
Maar dat seks zo lekker is, is een trucje van de natuur om ervoor te zorgen dat je je voortplant. Vroeger was het heel normaal dat je pas seks had als je getrouwd was. Je had seks, omdat dat zo hoorde. En voordat je het wist zat je weer bij de dokter: alweer zwanger, hoe kan dat nou dokter?
Gelukkig zijn de tijden veranderd. Behalve dat we (meestal) niet meer wachten tot we getrouwd zijn, weten we ook al heel goed waar al die zwangerschappen vandaan komen én ook heel goed hoe we dat moeten voorkomen.
Prima dus als jij seks hebt, ook al zit je nog helemaal niet op kinderen te wachten. Maar dat betekent natuurlijk wel dat je de verantwoordelijkheid moet nemen om te voorkomen dat jij of je (seks)partner zwanger wordt. Als jongen ben je misschien helemaal niet zo bezig met een eventuele zwangerschap, zeker niet bij een one-night stand. Toch is dit een verantwoordelijkheid van jullie allebei. Seks heb je tenslotte samen.
Bij een one-night stand is het natuurlijk een must om een condoom te gebruiken, ook om soa tegen te gaan. Daarnaast beschermt het condoom je ook tegen zwangerschap. Als je een one night stand hebt, is dit dus in elk geval een verstandig anticonceptiemiddel, omdat het lastig te controleren is of je bedpartner ook bijv. een spiraaltje heeft of de pil goed heeft ingenomen.
Als je echter een relatie hebt, of om een andere reden vaker met dezelfde vrouw seks hebt, kunnen jullie het best eens samen over anticonceptie hebben. Condooms zijn niet het meest betrouwbare anticonceptiemiddel. Slikt zij de pil? Vraag dan eens aan haar of ze daar tevreden mee is. Lukt het haar ook om elke dag aan de pil te denken? Zo niet, dan kan je haar helpen met het denken aan de pil. Stuur haar elke avond als het tijd is voor de pil een whatsappje. Jullie kunnen het ook hebben over andere vormen van anticonceptie, die je niet kan vergeten, zoals bijvoorbeeld het hormoonstaafje (Implanon) of een spiraaltje.
Het is voor haar heel fijn om te merken dat jij meedenkt over anticonceptie en er niet van uit gaat dat zij daar alleen verantwoordelijk voor is.
Voor vrouwen geldt natuurlijk dat jij er ook verantwoordelijk voor bent dat hij een condoom gebruikt. Ook als je al een tijdje met elkaar seks hebt, kan je pas stoppen met het condoom als jullie allebei een soa test gedaan hebben. Zorg er dus voor dat jij ook condooms in huis hebt.
WIST JE DAT…? Je naast de “gewone” pil, ook een pleisterpil, hormoonring, prikpil, hormoonstaafje, hormoonspiraal en koperspiraal hebt? Klik hier voor meer informatie.