Wereld Anticonceptiedag

Anticonceptie wordt meestal gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Daarnaast kan je anticonceptie ook gebruiken om menstruatieklachten te verminderen of om acne te beperken. Maar wist je ook dat anticonceptie seks leuker maakt? Doordat jij je geen zorgen hoeft te maken over het risico om zwanger te worden, kan je meer ontspannen tijdens seks en meer genieten.

De meeste soorten anticonceptie zijn op de vrouw gericht, als man kan je alleen het condoom gebruiken. Ook heel belangrijk natuurlijk, want alleen het condoom beschermt tegen SOA. De pil en het condoom ken je waarschijnlijk al, daarom volgt hier een korte uitleg over andere mogelijkheden.

Pleister
Eigenlijk een beetje hetzelfde als de pil, maar in plaats van dat je drie weken lang elke dag een pil slikt, plak je drie weken lang, 1x per week een pleister op. De vierde week plak je geen pleister op en heb je je stopweek. Net als met de pil heb je hier dus zelf controle over en kan je ook je menstruatie vooruitschuiven of overslaan

Anticonceptiering
Deze ring, de nuvaring, breng je in je vagina in en laat je drie weken zitten. Hierna laat je hem één week uit en heb je dus weer een stopweek. Ook hierbij kan je dit uitstellen door “door te ringen”.

Implanon
Dit is een staafje wat onderhuids in je bovenarm geplaatst wordt door een arts en drie jaar kan blijven zitten. Sommige vrouwen worden niet ongesteld zolang ze de Implanon hebben. Als de arts hem eruit haalt, zijn ook gelijk de hormonen uit je lichaam en wordt je weer gewoon ongesteld en kan je zwanger worden

Prikpil
Dit is een prik die je 1x in de 12 weken bij je huisarts moet halen. Hierbij wordt je meestal ook niet ongesteld. Er zit een hoge dosis hormonen in en als je ermee stopt kan het gemiddeld tien maanden duren voordat alle hormonen uit je lichaam zijn en je ongesteld en zwanger kan worden.

Spiraal
Het spiraaltje is een klein voorwerp dat door een arts in je baarmoeder geplaatst wordt. Er zijn twee soorten: een met hormoon en een met koper. In het hormoonspiraal (de Mirena) zit één van de hormonen die ook in je pil zit, maar wel minder. Dit hormoon komt voornamelijk in je baarmoeder en veel minder in je bloed. Hierdoor is dit ook geschikt als je slecht tegen hormonen kan. Bij het hormoonspiraal worden de meeste vrouwen niet ongesteld. Hij kan vijf jaar blijven zitten, maar mag er ook eerder uit. Je kunt dan gelijk weer ongesteld en zwanger worden.
De koperspiraal kan vijf of tien jaar blijven zitten, afhankelijk van welk type je hebt. Dit spiraal heeft helemaal geen hormonen. Hierbij wordt je nog wel elke maand ongesteld, maar kan je menstruatie wel wat zwaarder worden of langer duren.

WIST JE DAT…? Je online een anticonceptietest kan doen om te kijken welke vorm van anticonceptie het best bij jou past?

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *