Zomertijd

Misschien herken je het wel? De zon schijnt en meteen voel je je stukken beter, en krijg je zin om allerlei dingen te gaan doen en te beleven. Nog even en het is officieel zomertijd, dan gaat de klok weer een uur vooruit. Dat betekent voor een dag een uurtje minder de tijd, maar wel eindelijk meer tijd voor zomerplezier!

De zomer geeft je dat zorgeloze gevoel waardoor we ons goed en zelfs soms bijna verliefd voelen op het leven. Zeker na een lange koude winter. Tijdens de zomer lijkt het ook alsof op seksueel gebied alles meer in een flow gaat. Misschien door de warmte van de zon waardoor alles aangenaam aan voelt en die de wereld om je heen in een beter daglicht stelt, of vanwege die ene aantrekkelijke jongen/meid op vakantie die zorgt voor dat extra spannende gevoel. Hoe werkt dat nou eigenlijk?

Uit onderzoek blijkt dat we seks in de zomer veel hoger waarderen dan in de rest van het jaar. Dit geldt vooral tijdens de vakantieperiode. Het is de ontspanning die je ervaart als je uit je normale routine bent en even weg bent van alle stress in het dagelijkse leven. De invloed van beter weer en een andere omgeving telt daarin zeker mee. Ook blijkt dat zowel mannen als vrouwen in de zomer meer zin in seks hebben. Benieuwd waar dit vandaan komt?

Mannen en vrouwen zijn verschillend in waar ze opgewonden van raken. Bij mannen komt dit vooral door visuele prikkels. Dit betekent dat ze afgeleid raken als ze een mooie vrouw met een topje met ontblote schouders en een kort rokje met blote benen zien. Dit werkt als stimulans voor hun drift. Dat kan in de zomer natuurlijk beduidend meer voorkomen dan in de winter. Mannen kijken dan ook uit naar de befaamde ‘rokjesdag’. Dit luidt voor hen de aanstekelijke introductie van de zomer in.

Vrouwen hebben wat meer nodig dan enkel het visuele om opgewonden te raken. Voor een vrouw helpt ontspanning voornamelijk om zin te krijgen. In de zomerperiode en zeker tijdens vakantie ben je vaak een stuk rustiger doordat je minder zorgen aan je hoofd hebt over school, werk of andere verplichtingen. Vaak zijn we fysiek buiten meer actief bezig en kun je dan meer genieten van wat je ziet en meemaakt. Dit is gunstig voor vrouwen.

De zon speelt ook een grote rol bij opwinding. Je lichaam maakt door zonlicht vitamine D aan. Dit heeft effect op je hormonen; het maakt het stofje dopamine aan in je lichaam en ook de testosteronspiegel wordt hoger. Je voelt je energieker en staat meer open voor contacten met anderen.

Verder heeft de zon nog een belangrijk effect: als het warm is ga je meer zweten. Hoewel zweet niet direct lustverhogend lijkt te zijn, is dat in feite wel het geval. Lichaamseigen geuren bevatten namelijk feromonen. Dit zijn geurstoffen die je lichaam afgeeft. Deze zorgen er onbewust voor dat je iemand leuk vindt en dat mensen tot je aangetrokken worden.

Wist je dat…?Voor sommigen met de zomertijd wel heel letterlijk het hart op hol slaat? Na invoeren van de zomertijd zijn er meer mensen met hartfalen. Mensen die al hartproblemen hebben moeten extra voorzichtig zijn

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *