Op 1 december is het Wereld Aids Dag. Op die dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor HIV/AIDS en vinden er verschillende activiteiten plaats, ook in Nederland.
Over hiv (het virus dat aids veroorzaakt) bestaan veel misverstanden. Misschien denk je dat alleen homo’s het kunnen krijgen.
In de dagelijkse omgang is er nauwelijks of geen risico op een hiv-infectie. Dus je krijgt GEEN hiv van speeksel, wc-brillen, alledaagse gebruiksvoorwerpen, huidcontact, adem, hoesten, niezen, insecten (muggen of teken), etenswaren, zwembaden en sauna’s. Van alleen tongzoenen, handen schudden of omhelzingen krijgt ook niemand hiv!
Wanneer loop je dan wel de kans om met het hiv-virus besmet te worden?
Het virus kan zich bevinden in bloed, sperma (ook voorvocht), vaginaal vocht en moedermelk en op deze manier worden overgedragen.
Vooral door onveilige handelingen met bloed en sperma loopt iemand risico om hiv over te dragen of besmet te worden. Hiv is vooral te voorkomen door veilig te vrijen. Dit houdt in dat je altijd bij vaginale, anale en orale seks een condoom gebruikt.
Als je seks hebt gehad met iemand met hiv, zonder condoom of waarbij het condoom is gescheurd is er een kans op hiv-overdracht. Ook wanneer iemand zich heeft geprikt aan een besmette injectienaald is er een kans op hiv–overdracht. Of bij drugsgebruikers die elkaars naalden gebruiken. In Nederland kunnen verslaafden een gebruikte injectienaald omruilen voor een nieuwe.
Als je risico hebt gelopen kan je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met de GGD of met de huisarts. De meeste GGD’s zijn 24 uur bereikbaar voor noodgevallen en er kan zonodig een behandeling worden gestart. Of er hiv in het bloed aanwezig is, valt pas aan te tonen drie maanden na het moment van de infectie.
Wie een hiv-infectie oploopt, merkt daar in het begin weinig tot niets van. Soms zijn er kort durende ‘griepachtige’ klachten . Na enige tijd, soms pas na jaren, kunnen ernstige ziekteverschijnselen optreden. Hiv heeft het afweersysteem dan al voor een groot deel afgebroken. Het lichaam kan zich nu niet meer beschermen tegen bepaalde ziekten, die mensen zonder hiv zelden of doorgaans niet krijgen. Op dat moment spreken we van aids.
Dance4life inspireert jongeren om de verspreiding van hiv en aids terug te dringen. En dat is hard nodig! Wereldwijd leven ongeveer 5 miljoen jonge mensen met hiv. Elke dag komen daar nog 7.123 hiv-infecties bij, waarvan 3.000 bij jongeren. Tijd om in actie te komen dus! Dance4life geeft jongeren de juiste informatie over seks, hiv en aids en leert hen hoe ze zichzelf kunnen beschermen.
Jongpositief.nl, de site voor en door jongeren met hiv van 18 tot 30 jaar, is een gezamenlijk initiatief van de jongerengroep Jongpositief van Hiv Vereniging Nederland. Je kunt hier o.a. ervaringen van andere jongeren lezen en in contact komen met andere hiv positieve jongeren.
Wist je dat…?Het aantal jongeren met HIV enorm toeneemt? In de periode van 2005 tot 2013 steeg het aantal doden door aids van 71.000 naar 110.000. In 2012 hadden ongeveer 2,1 miljoen tieners HIV