Op Bevrijdingsdag staan we stil bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het is voor ons heel normaal om in vrijheid te leven, maar soms is het goed om er bij stil te staan. Dat vieren we op 5 mei.
Tijdens de oorlog werden niet alleen Joodse mensen door de nazi’s omgebracht. Wat veel mensen niet weten is dat tijdens de oorlog tussen de 5.000 en de 15.000 homoseksuelen in concentratiekampen werden opgesloten. Waarvan naar schatting 60% in gevangenschap is gestorven.
Na de oorlog werden homoseksuelen niet erkend als oorlogsslachtoffers. Sterker nog: ze konden alsnog, of nogmaals de gevangenis in, vanwege hun seksuele geaardheid.
Hoewel homoseksualiteit nog steeds niet 100% geaccepteerd is in Nederland, was ons land wel het eerste land ter wereld waar homoseksuelen mochten trouwen.
Niet iedereen durft uit de kast te komen, bang om vrienden kwijt te raken of dat hun ouders boos zijn. En diegenen die er wel voor uit te komen, durven dit vaak niet in het openbaar te laten zien. Twee mannen die hand in hand lopen, vinden veel mensen toch raar, laat staan twee zoenende mannen.
WIST JE DAT … homoseksuelen in de topsport minder makkelijk voor hun seksuele geaardheid uitkomen. Uit onderzoek is gebleken dat vijf tot tien procent van de Nederlandse bevolking homoseksueel is. Dat betekent bijvoorbeeld in een voetbalelftal dat er gemiddeld één homoseksueel is.