Vrijheid van seksuele geaardheid

Vrijheid betekent dat iedereen mag doen en laten wat hij wil, gaan en staan waar hij wil en leven zoals hij zelf kiest, zolang hij daarmee niet de vrijheid van een ander schendt.

9 november is het wereld Vrijheidsdag. Uitgeroepen door George Bush na de val van de Berlijnse muur in 1989. Leven in vrijheid lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. In Nederland voelen de meeste mensen zich vrij, toch zijn ook hier sommige vrijheden beperkt. De vrijheid van seksuele geaardheid bijvoorbeeld.
 
Hoewel Nederland een ruimdenkend land is, zijn er toch altijd nog mensen die vreemd tegen homoseksualiteit aankijken of dit niet accepteren. We leven in een heteroseksuele maatschappij, twee mannen die hand in hand lopen, vinden veel mensen toch raar, laat staan twee zoenende mannen. Sommige mensen voelen zich geroepen hun afkeur kracht bij te zetten door verbaal of fysiek geweld.

Niet iedereen durft in zo’n samenleving uit de kast te komen, bang om vrienden kwijt te raken of dat hun ouders boos zijn. En diegenen die er wel voor uit te komen, durven dit vaak niet in het openbaar te laten zien. Op deze manier worden homoseksuelen beperkt in hun vrijheid. Zo staan ideologieën en denkbeelden ‘gewoon gelukkig zijn met wie je bent’ in de weg.

WIST JE DAT …? Nederland in april 2001 het eerste land ter wereld was waar homoseksuelen mochten trouwen? Het homohuwelijk is nog steeds niet 100% geaccepteerd. Een goed voorbeeld daarvan zijn de zogenaamde weigerambtenaren, ambtenaren van de burgerlijke stand die een huwelijk tussen twee partners van gelijke sekse mogen weigeren af te sluiten.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *