Surf s@fe

We kunnen tegenwoordig niet meer zonder internet. We gebruiken het niet alleen om informatie op te zoeken, maar ook om te daten of contact te maken met een ander. Maar hoe voorkom je dat er misbruik gemaakt wordt van jou en je gegevens?

Internet daten is leuk en sterker nog, internet daten werkt. Het is de manier om een nieuwe liefde te vinden. Er zitten alleen wel wat risico’s aan, maar met onderstaande tips ben je daartegen beschermd!

Het belangrijkste is dat je blijft nadenken als je via internet contact maakt. Gebruik je een webcam, bedenk dan dat een ander je daadwerkelijk ziet en de beelden ook kan opslaan. Verder is het verleidelijk om tijdens internet daten, chatten of op de sociale media sites meer te vertellen dan je eigenlijk achteraf had gewild. 

Geef nooit je vaste telefoonnummer of het nummer van je werk, maar je 06- nummer. Probeer uit te vinden of de ander wel oprechte bedoelingen heeft. Dit kan heel eenvoudig door goed door te vragen en je niet direct helemaal bloot te geven. Gebruik een e-mailadres, die je alleen voor het internetdaten gebruikt. Zo kan deze niet gelinkt worden aan je Facebook of Instagram account bijvoorbeeld. Ook is het belangrijk om gebruik te maken van officiële datingsites, want zij proberen hun bestand van internetdaters zo schoon mogelijk te houden. Tenslotte: gebruik je gezonde verstand!

Mocht je besluiten om te gaan chatten en daarbij je webcam te gebruiken, denk dan goed na over wat je wilt laten zien. Een ander kan de beelden namelijk opslaan en voor je het weet ben je overal op internet te zien. Zorg ook voor een goede virsusscanner; er bestaan namelijk virussen die ervoor zorgen dat iemand – zonder dat jij het weet – via je webcam meekijkt. Een handige tip is om je webcam af te plakken of naar de muur te draaien als je hem niet gebruikt.

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een account op een van de sociale media sites. Het is natuurlijk leuk om zo contact te hebben met je vrienden van nu en vroeger. Ook kan je leuke momenten uit je leven delen met anderen. Maar ook kan er misbruik gemaakt worden van je gegevens. Accepteer alleen ‘vrienden’ die je daadwerkelijk kent. Wijzig regelmatig je wachtwoord en log altijd uit. Vooral op je mobiele telefoon is het ingelogd blijven vaak makkelijk. Maar als je bijvoorbeeld je telefoon verliest, is jouw account ook voor iedereen toegankelijk. Verdiep je ook eens in de beveiligingsinstellingen van de site. Hier kan je veel zaken afschermen voor vreemden, want je wilt toch niet je hele leven delen met iedereen.

Eigenlijk is de boodschap heel eenvoudig. Denk goed na over wat je doet op internet, wat je laat zien en wat je deelt met anderen. We kunnen niet meer zonder alle mogelijkheden van het internet, maar moeten ook bedenken dat onze privacy nog steeds het belangrijkste is.

WIST JE DAT…? De helft van de slachtoffers van loverboys via internet geworven is?

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *