St… Sto… Stotteren

Je herkent het vast wel: je bevindt je in een groep, alle ogen zijn op jou gericht, je wil wat zeggen en ja hoor… Je begint te stotteren.

Je schaamt je rot en begint tot overmaat van ramp ook nog eens te blozen!
Stotteren voelt misschien rot voor jezelf maar tegelijk: mensen die stotteren en blozen worden als sympathieker en betrouwbaarder gezien. En daar houden de voordelen niet op. Want datgene wat je moet leren om stotteren onder controle te krijgen helpt je ook bij andere dingen en bij één in het bijzonder…

Goed praten en goed vrijen leer je namelijk op dezelfde manier! Sommigen doen het van nature goed, anderen moeten het leren en weer anderen hebben hulp nodig om het te leren. En als je het dan eenmaal onder de knie hebt, kan vrijen met een nieuwe partner of praten in een nieuwe, onwennige situatie weer zijn alsof je het helemaal verleerd bent…

Als het voor je gevoel misgaat, helpt het bij het stotteren en bij het vrijen dat je je niet teveel druk maakt over dat je goed moet presteren. Rustig blijven, ademhalen en de zin opnieuw uitspreken of teruggaan naar het moment waar het wél leuk en lekker was, in beide gevallen doe je hetzelfde. En in beide gevallen gaat het pas echt mis als je “teveel je best” gaat doen: dat werkt niet!

En als belangrijkste: een stotteraar leert om met aandacht te praten, maar tegelijk niet in zijn hoofd bezig te zijn met hoe het gaat. En dat zou iedereen moeten leren, met aandacht vrijen!

WIST JE DAT…? Bijna iedereen stottert als hij/zij met iemand praat waar je stiekem verliefd op bent?

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *