Wat nou als je merkt dat iemand in je omgeving gevoelens heeft voor een jongen of meisje van hetzelfde geslacht? Is dat verkeerd, of juist heel erg oké? Scoort hij of zij daarmee punten?
Elf oktober is internationaal uitgeroepen tot Coming Out Dag. In Nederland worden dan diverse activiteiten georganiseerd door onder andere het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en door homojongerenorganisatie COC. Het belangrijkste van deze dag is dat iedereen die nog ‘in de kast zit’ wordt aangemoedigd om zich niet langer meer schuil te houden. Er is namelijk niets mis met homoseksualiteit, zo luidt de boodschap. Maar wat vind jij daarvan?
Er wordt de laatste tijd gelukkig best wel wat aandacht besteed aan homoseksualiteit, op tv, in de film en zelfs straks waarschijnlijk tijdens lessen op school.
Op dit is moment is in Goede Tijden Slechte Tijden te zien hoe Bilal, die in de serie moslim is, homogevoelens heeft en uitgedaagd wordt om ‘uit de kast te komen’. Acteur Sinan Eroglu (Bilal) is zelf heteroseksueel en niet-religieus. Sinan is blij dat hij via GTST iets kan betekenen voor het maatschappelijke debat. Homoseksualiteit onder allochtone mannen blijkt immers anno 2012 nog lang geen geaccepteerd fenomeen.
Bij Zapp ging het afgelopen zaterdag (6 oktober) over of je homo kunt worden in één dag. De grote vraag is of je als homoseksueel geboren wordt of dat je dit aan kunt leren. Sommige homo’s en lesbiennes zeggen dat ze zo geboren zijn, anderen ontdekken het pas soms rondom hun pubertijd of zelfs later.
Afgelopen zaterdagavond was bij het tv-programma Debat op 2 de discussie gaande of voorlichting over (homo-)seksualiteit op scholen verplicht moet worden. Vanaf december wordt homovoorlichting (seksuele diversiteit) al op enkele scholen in Nederland gegeven.
Al met al lijkt het er met alle aandacht in de samenleving op dat men zich niet (meer) hoeft te schamen over homoseksualiteit. Toch heerst er nog wel degelijk taboe rondom homoseksualiteit. Het wordt door sommige mensen nog steeds als ‘anders’ gezien en daarom als raar of fout. Maar sinds wanneer is het fout om überhaupt ‘gevoelens’ te hebben en de liefde of seksualiteit te ervaren?
Wat vind jij van al die media-aandacht en hoe sta jij tegenover lessen in homoseksualiteit? Laat het ons weten via twitter @seksenzo.
WIST JE DAT…? 11 oktober dit jaar in het teken staat van acceptatie van LHBT’s (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, bi-seksuelen en transgenders) in de sport? Slechts 0,22 procent van alle deelnemers aan de Olympische Spelen in Londen bleken ‘uit de kast’, terwijl gemiddeld 6% van de mensen homoseksueel of lesbisch is. Jammer, want uit de kast komen kan voor sporters juist leiden tot betere prestaties. Meedoen? Ga dan op zaterdag 13 oktober naar het evenement ‘Voetbalschoenen Uit De Kast’ op Sportpark Riekerhaven in Amsterdam en doe mee!