Feiten en fabels over de anticonceptiepil

Je hoort regelmatig de meest wilde verhalen over de anticonceptiepil, van je vriendinnen, in de media, of als je met het OV reist. Het is niet altijd even gemakkelijk om te weten wat je hierover moet geloven en wat niet. Seksenzo zet het voor jou op een rijtje.

•    Mijn borsten worden groter als ik de anticonceptiepil neem
Dit hangt af van vrouw tot vrouw. Sommige pillen stimuleren de borstklieren al meer dan andere, vandaar dat je borsten iets groter kunnen worden.

•    Mijn heupen worden breder als ik de anticonceptiepil neem
Veel meisjes beginnen met de pil op het moment dat hun lichaam in volle verandering is. Hierdoor denken ze vaak dat de anticonceptiepil verantwoordelijk is voor die veranderingen.

•    De pil werkt niet als je moet overgeven
De pil werkt niet als je heftig aan de diarree bent of moet overgeven binnen vier uur nadat je de pil hebt ingenomen. Neem in dit geval nog een pil ,als je je weer iets beter voelt, binnen 12 uur na het tijdstip dat je normaal je pil inneemt. Als dit niet lukt, telt het als een vergeten pil.

•    De pil beschermt tegen SOA
De anticonceptiepil beschermt tegen een mogelijke zwangerschap, maar NIET tegen een  SOA (seksueel overdraagbare aandoening). Heb je geen vaste relatie, hebben jullie je niet laten testen of heb je wisselende bedpartners? Dan is het aan te raden om de pil en condoom samen te gebruiken

•    De anticonceptiepil kan trombose veroorzaken
In sommige gevallen lopen pilgebruiksters een licht verhoogd risico op trombose (vorming van een bloedklonter in een bloedvat of in een van de kamers van het hart). Dit risico is het grootst tijdens de eerste drie tot zes maanden dat je de pil gebruikt en je lichaam moet wennen aan de pil. Als je echter geen pil gebruikt en je wordt zwanger, heb je een nog veel hoger riscio op trombose. Je bent dus beter beschermd tegen trombose met pil, dan als je helemaal geen anticonceptie gebruikt. Lees aandachtig de bijsluiter van je pil. Je kan beter niet de pil gebruiken als één van je ouders of broer of zus trombose gehad heeft

•    Van de anticonceptiepil wordt je onvruchtbaar
Er is geen verband tussen vruchtbaarheidsproblemen en het gebruik van de anticonceptiepil. Zodra je stopt met de pil kan je onmiddellijk zwanger worden.

•    Ik moet af en toe stoppen met de anticonceptiepil om mijn lichaam te laten rusten
Als je geen last hebt van bijwerkingen is er geen enkele reden om te stoppen met de anticonceptiepil. Deze anticonceptiemethode is met de grootste zorg getest. Je kan zelfs je stopweek overslaan, dit heeft je lichaam niet nodig. Als je langere tijd stopt met de pil, moet je lichaam opnieuw weer wennen aan de pil en heb je misschien weer meer last van bijwerkingen.

WIST JE DAT…? De pil met ruim 2 miljoen gebruikers het populairste anticonceptiemiddel is. In Nederland krijgen vrouwen tot 21 jaar de pil via de basisverzekering vergoed.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *