Ben jij jezelf of ben jij een meeloper?

Het is natuurlijk leuk veel vrienden en vriendinnen om je heen te hebben. Misschien doe je je best om bij de meest ‘populaire mensen’ op school te horen. Heb jij daar echt alles voor over, of blijf je ook trouw aan je eigen normen en waarden?

Je herkent bij jezelf vast ook wel dingen die je doet omdat je ‘aangestoken’ bent door vrienden en vriendinnen. Je draagt bijvoorbeeld kleren die uit dezelfde winkel komen als die van een vriendin of je gebruikt dezelfde taal als die ene jongen uit de klas waar iedereen om moet lachen.

In vriendengroepen is het heel verleidelijk om met de rest mee te doen. Het kan zijn dat je een keer voor een dilemma komt te staan, omdat je vrienden iets doen wat je misschien zelf niet wil. Bijvoorbeeld wanneer je vrienden stiekem roken en jij dat eigenlijk vies vindt. Of als ze rond oud & nieuw vuilnisbakken willen vernielen met vuurwerk, maar jij hier de lol eigenlijk niet van inziet. Doe jij mee met je vrienden om er bij te horen, of doe jij vooral wat je zelf vindt?

Groepsdruk van je vrienden kun je ook ervaren als het gaat om seks. Je hebt bijvoorbeeld een relatie en je bent nog niet verder gegaan dan zoenen. Voor jullie samen kan dat prima zijn, maar wat als je vrienden je daardoor een loser of een muts vinden? Ineens ben je het pispaaltje van de groep, want jij bent nog de enige maagd. Laat jij je daardoor beïnvloeden?

Het is belangrijk om je af en toe af te vragen of jij de dingen doet die je zelf graag wil doen. En als je wordt beïnvloed door anderen, sta je er dan zelf achter?
Natuurlijk kan het lastig zijn om aan te geven dat je iets niet wil doen, tegen de mening van anderen in. Maar het maakt je wel een sterker mens en bovendien ben je dan jezelf! En dat is pas echt stoer.

WIST JE DAT…? Je met name tijdens de pubertijd heel gevoelig bent voor groepsdruk. Na deze periode ontwikkel je steeds meer je eigen normen en waarden en word je jezelf.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *