Schoon tussen de benen!

Hoe zit het nou eigenlijk met de hygiëne van je intieme delen?

Je herkent het vast: voorafgaand aan een avondje stappen, een leuke date of een romantisch avondje met je partner zorg je ervoor dat je goed verzorgd bent. Je neemt een douche, wast je haar en poetst je tanden. Meiden halen nog even vlug een scheermesje langs de benen en de mannen doen een lekker geurtje op. Mocht je een intieme afloop van de avond verwachten, vergeet dan niet de regio tussen de benen ook even mee te nemen!

Uiteraard is het goed schoonhouden van de edele delen iedere dag van belang. Maar niets is zo’n afknapper als ‘going down south’ en daar stuiten op een vies luchtje. Bij deze dus nog even wat informatie en tips op een rij:

Meiden
Het klopt dat je vagina een luchtje heeft. Vaak ruik je vlak voor de menstruatie anders dan rondom je eisprong. Kijk uit met gebruik van vaginale zeep, douches en parfums om de geur weg te halen. Hierdoor verstoor je namelijk het natuurlijke milieu. Daardoor gaat je vagina soms alleen maar irriteren en juist meer ruiken. Was je vagina het liefst met lauw water of spoel met de douche je vagina schoon. Draag kantoenen ondergoed in plaats van synthetisch ondergoed. Ook het dragen van inlegkruisjes,  wordt afgeraden. Je gaat meer zweten en je vagina kan hierdoor gaan irriteren waardoor je meer jeuk en zelfs pijn bij het vrijen kunt krijgen. Veel meisjes hebben last van afscheiding. Dat is een witgelige vloeistof die uit de vagina kan komen als je niet ongesteld bent. Dit is heel normaal. Mocht het een andere kleur hebben of stinken, neem dan even contact op met je huisarts.

Hier enkele tips:
– Doe liever vaker een schone onderbroek aan i.p.v. gebruik te maken van inlegkruisjes.
– Veeg van voor naar achteren af als je naar de wc bent geweest. Eerst dus langs je vagina, daarna pas naar je billen. Zo kunnen er geen bacteriën uit je anus in je urinebuis terecht komen.
– Ga na het vrijen plassen. Zo spoel je de urinebuis schoon en kunnen er geen bacteriën in gaan zitten.

Jongens
Was je penis iedere dag. Trek daarbij je voorhuid naar achteren. Zo kan je het randje onder je eikel schoonmaken. Doe je dit niet, dan kun je smegma (een witte massa die hoofdzakelijk uit talg bestaat) onder je voorhuid krijgen. Dat kan gaan stinken, irriteren en ontstekingen veroorzaken. Ook als je besneden bent, is het belangrijk om je penis goed schoon te maken. Wordt de eikel niet regelmatig gereinigd, dan kunnen ontstekingen (balanitis) aan eikel en voorhuid ontstaan en bij geslachtsgemeenschap zouden infecties bij de vrouw kunnen ontstaan. Mocht je regelmatig een ontsteking hebben dan kan een besnijdenis een oplossing zijn.

Wist je dat…? Het scheren van de schaamstreek lijkt wel hygiënisch, maar kan ook wondjes en ontstekingen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om eerst een warme douche te nemen. Gebruikt wat scheerschuim (meiden wees voorzichtig dat het niet in de vagina komt), scheer met de haarrichting mee en gebruik altijd een nieuw scheermesje!

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *