Roze is niet alleen voor meisjes!

Vandaag is het roze zaterdag Homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders uit het hele land komen bij elkaar om nieuwe mensen te ontmoeten en te genieten van cultuur, theater, debat en natuurlijk een sprankelende parade. De hele dag is het feest in Haarlem. 

Tijdens de Roze Zaterdag staan de termen vrijheid en tolerantie centraal. Het feest is bedoeld voor mensen die niet beoordeeld willen worden op seksualiteit of genderdiversiteit, maar als een gewoon mens. Het doel van de dag is om te laten zien dat seksuele diversiteit een vanzelfsprekendheid hoort te zijn in de Nederlandse samenleving. 

Homoseksualiteit is een seksuele voorkeur waarbij je een romantisch of seksueel verlangen hebt naar mensen van hetzelfde geslacht. Als je op meiden en jongens valt, word je ook wel biseksueel genoemd. Veel jongeren hebben biseksuele gevoelens en fantasieën, dit hoeft dus niet gelijk te betekenen dat je homo of biseksueel bent. Het is niet voor iedereen makkelijk om uit de kast te komen.  Dat is ook logisch, je weet nooit hoe mensen zullen reageren. Wil je het niet meteen aan de grote klok hangen, dan kun je eerst met je beste vriend of vriendin praten. Of je vertelt het eerst aan je broer, zus, vader of moeder. Kies in ieder geval iemand uit die je vertrouwt. 

Misschien weet je nog niet helemaal wat je met je homoseksuele gevoelens aan moet..ga dan naar Roze Zaterdag. Een uitgelegen kans om lotgenoten te ontmoeten en bijvoorbeeld advies te vragen. Wie weet ontmoet je wel een super leuke jongen of meisje die jou ook ziet zitten! 

Wist je dat….?  Roze is sinds de jaren ’70 dé homokleur. Pas in de jaren ’70 kwam de emancipatie van de homoseksualiteit echt op gang. Als symbool voor deze strijd werd teruggegrepen op de roze driehoek. Ooit bedoeld als een teken van schande, nu aangenomen als een teken van trots: Gay pride. En zo werd ‘roze’ in korte tijd dé kleur voor alles wat te maken heeft met homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en babykamers voor meisjes.

 

 

 

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *