Rode kruis dag

Op wereld rode kruisdag staan we op seksenzo.info graag stil bij de menstruatiecyclus. Wat weet jij er (nog) van?

Als meisje weet je er misschien nog iets meer van dan als jongen zijnde, maar voor beide is het heel handig om te weten hoe het ook alweer zat. Om te begrijpen hoe anticonceptie werkt, is het bijvoorbeeld heel handig om te weten hoe het lichaam werkt. En wat gebeurt er nu ook alweer met het lichaam bij menstruatie?

Waarschijnlijk heb je het wel eens met biologie geleerd, maar misschien is het allemaal weer weggezakt. Daarom nog eens een uitleg:

Op het moment dat er een meisje wordt geboren, zitten er al zo’n 200.000 eicellen in elke eierstok. In de puberteit gaat er elke maand één zo’n eicel rijpen. Dit is de eisprong en hierna wordt je voor het eerst ongesteld.

Je menstruatiecyclus loopt van de eerste dag van je menstruatie tot de eerste dag van je volgende ongesteldheid. Dit duurt ongeveer 28 dagen, maar kan ook een paar dagen korter of langer duren. De menstruatiecyclus is in vier fasen verdelen.

De eerste fase begint met de eerste dag van je ongesteldheid. Het baarmoederweefsel en de niet bevruchte eicel verlaten je lichaam. Hierdoor heb je bloedverlies via je vagina.

Vanaf de dag dat je ongesteld bent, gaat er alweer een nieuwe eicel groeien in je eierstokken. Het slijmvlies van je baarmoederwand wordt ook weer wat dikker. Dit wordt de tweede fase genoemd.

In de derde fase is de eicel rijp en springt de eicel van je eierstok naar je eileider. Dit wordt de eisprong genoemd. Dit is ongeveer twee weken na de eerste dag van je menstruatie. Ondertussen wordt het slijmvlies van je baarmoederwand nog dikker. De eicel is onderweg naar je baarmoeder en blijft daar 24-48 uur zitten.

In deze tijd kan je eicel bevrucht worden door zijn sperma. Sperma kan een paar dagen langer blijven leven in jouw baarmoeder, dus ook als je voor je eisprong onveilig seks gehad hebt, kan je zwanger worden.

In de laatste fase is je slijmvlies klaar om een bevruchte eicel op te vangen. Als je lichaam ziet dat je niet zwanger bent, sterft je eicel af. Je slijmvlies en de eicel verlaten je lichaam en je bent weer ongesteld.

Wist je dat..Je ook zwanger kan worden als je seks hebt als je ongesteld bent! Dit komt omdat je menstruatiecyclus  door allerlei oorzaken kan veranderen, zoals bijvoorbeeld stress, ziekte of veel aankomen/afvallen. Hierdoor weet je nooit precies wanneer je je eisprong hebt.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *