Reis van de zintuigen

Je zintuigen gebruik je de hele dag. Je ziet, hoort, ruikt, voelt en proeft van alles, soms zelfs zonder er bij stil te staan. Als het op seks aankomt, ligt de focus vaak snel op de geslachtsorganen. Maar door seks eens te beleven via àl je zintuigen, ontdek je misschien een nieuwe bron van plezier.

Het meest voor de hand ligt het gevoel. In de huid zitten tastzintuigen. Deze zintuigen zijn zo gevoelig dat je er bijvoorbeeld het verschil tussen warmte en kou mee kunt voelen. Ook bijvoorbeeld strelingen of druk op de huid worden door tastzintuigen geregistreerd. Vingertoppen, lippen en tong zijn gevoelige delen van het lichaam. Daarnaast zijn bijvoorbeeld ook je gezicht, hals, of de binnenkant van je armen gevoelige plekken. Vergeet deze dus niet als je op ontdekkingstocht gaat!

Smaakzintuigen liggen in het slijmvlies van de tong. Hoewel je ze misschien niet direct met seks zou associëren, kan het toch belangrijk zijn dat je ‘lekker smaakt’. De smaak van knoflook kan tijdens het zoenen bijvoorbeeld een afknapper zijn. Bij orale seks kan ook sprake zijn van vieze smaakjes. Een goede hygiëne is in elk geval van belang. Daarnaast smaakt sperma vaak een beetje bitter. De smaak wordt zoeter door gezond te eten met vooral veel groente en fruit (kiwi, ananas, mango). Een condoom met een lekker smaakje kan natuurlijk ook een oplossing zijn!

In de neus bevinden zich reukzintuigen die geuren registreren. Reuk en smaak zijn nauw met elkaar verbonden, dus ook hier geldt dat een goede hygiëne van groot belang is. Lekkere luchtjes zoals bijvoorbeeld deodorant of parfum kunnen ook voor opwinding zorgen, zolang ze subtiel zijn en niet overheersen. Daarnaast scheiden wij mensen geslachtsferomonen uit; dit is een geur of lokstof die vrijkomt bij seksuele opwinding. Deze signalen kunnen we van elkaar oppikken en lokken de ander dus uit tot seks. Geslachtsferomonen worden bijvoorbeeld ook in parfums verwerkt, waarmee je dit effect kunstmatig kunt bewerkstelligen.

Je zicht wordt uiteraard waargenomen door de ogen. Door er verleidelijk uit te zien, kun de ander opwinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spannend ondergoed of een striptease. Maar ook het niet kunnen zien kan voor veel opwinding zorgen, juist omdat je dan meer focust op je andere zintuigen. Dit is bijvoorbeeld een reden waarom mensen tijdens het zoenen hun ogen dicht hebben of graag vrijen in het donker.

Tot slot kan ook het gehoor een belangrijke bijdrage leveren aan fijne seks. Als je de ander hoort genieten, kan dit namelijk voor grote opwinding zorgen. Door met elkaar te delen wat je wel en niet fijn vindt, wordt seks steeds prettiger. Sommigen vinden het fijn om elkaar spannende woordjes toe te fluisteren; anderen vinden het juist leuk om het luchtig te houden en af en toe een grapje te maken. Het kan allemaal; probeer samen uit wat je prettig vindt!

WIST JE DAT…? Je partnerkeuze voor een groot gedeelte wordt bepaald door geur? Je ruikt elkaars genen en hoe meer deze verschillen van je eigen genen, des te groter de kans is dat je deze persoon aantrekkelijk vindt. De natuur verhindert zo dat je verliefd wordt op gezinsleden; een ingebouwde bescherming tegen inteelt.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *