Pesten via het web

Vandaag is de dag tegen pesten. Natuurlijk, het is weer zo’n bewustwordingsdag. Aangezien nog altijd 1 op de 10 jongeren gepest wordt, is het onderwerp belangrijk genoeg om er een dag bij stil te staan.

Pesten is eigenlijk van alle tijden. Schelden, schoppen, slaan, roddelen, net doen alsof iemand niet bestaat, iemand uitlachen en ga zo maar door. Maar sinds we gebruik maken van het internet, gebeurt het pesten meestal digitaal. Digitaal pesten is dus eigenlijk het “nieuwe pesten”.

Online gaat alles veel sneller en ben je nu eenmaal ongeremder. Schelden via SMS, WhatsApp, MSN of Twitter is zo gebeurd. Veel jongeren vinden pesten via Internet eigenlijk ook wel grappig, tenzij het ze zelf overkomt!

Jongens worden bijvoorbeeld gepest door het uitlokken van een vechtpartij en deze te filmen met een digitale camera van een mobiele telefoon. Dit filmpje wordt daarna op internet gezet. Zo kan iedereen ‘genieten’ van de mishandelingen.

Meiden worden op dit moment gepest doordat sommige jongeren via internet lijsten aan elkaar sturen met daarop een top 10 van meiden die volgens hen de grootste sletten zijn. Dit wordt een “bangalijst” genoemd. “Banga” betekent slet in straattaal. Het is overbodig om te zeggen dat het verschrikkelijk is  als je op zo een lijst staat en deze ook nog eens via internet verspreid wordt. Stel je eens voor,  jouw naam op zo’n lijst?

Wanneer dit jou (of iemand die je kent) overkomt, kun je hier melding van maken. Wil je daar meer over lezen? Klik dan hier .
Ook erotische opnames van jongens of meiden kunnen via de webcam vastgelegd worden door een ander. Die opnames kunnen jou als de gefilmde persoon jarenlang blijven achtervolgen.

Wat kun je doen om digitaal pesten zoveel mogelijk te voorkomen?
– Geef niet te snel je e-mail adres door aan anderen.
– Bewaar je eigen wachtwoorden zorgvuldig, geef ze aan niemand door.
– Reageer niet op haatmail of andere ongewenste e-mail. Als de dader geen respons krijgt, gaat de lol er hopelijk snel vanaf. Blokkeer – als je weet hoe dat moet – de afzenders.
– Als je aan het chatten bent en iemand gaat schelden, vloeken, beledigen, bedreigen of pesten, kun je die andere chatter negeren als ze privé met je willen gaan.
– Bewaar alle e-mails en nare briefjes die je krijgt als bewijsmateriaal.
– Neem iemand in vertrouwen zoals een leerkracht, mentor of je ouders!

Wist je dat:

jongens vaker worden gepest dan meisjes?                   

VMBO-leerlingen vaker worden gepest dan leerlingen op de HAVO of het VWO?                   

bijna 5% van de jongeren regelmatig buitengesloten wordt door medeleerlingen?

 

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *