Onhandig stotteren of charmant blozen?

Stotteren en blozen op het verkeerde moment, het kan iedereen een keer overkomen. Wat als je altijd stottert en bloost? Dat kan je leven behoorlijk beïnvloeden.

Je kunt over je woorden struikelen als het meisje, waar je al maanden verliefd op bent, je plotseling aanspreekt. Of een knal rood hoofd krijgen als de leukste jongen van de klas jou stiekem een knipoog geeft, terwijl jij voor de klas een spreekbeurt geeft. Stotteren en blozen twee heel normale lichamelijke reacties op onverwachtse situaties. Maar wanneer je standaard niet uit je woorden komt of bij het minste of geringste staat te blozen beïnvloed dat je leven.

Wanneer je de neiging hebt om daardoor je dagelijkse leven heel anders in te delen om zo het blozen, stotteren, en eventuele zweethanden probeert te voorkomen, dan is dit is niet de juiste oplossing.

Een belangrijke factor om tot oplossing te komen voor deze ongemakken is acceptatie. Accepteer van jezelf dat je zenuwachtig bent. Je zelfvertrouwen speelt een grote rol om deze symptomen de baas te worden en je prettiger te voelen.

Daarnaast beïnvloed het uiterlijk van je lichaam in grote mate je zelfvertrouwen. Eigenlijk is het een wisselwerking en versterkt het één het ander.
Zorg in ieder geval dat je goed verzorgd bent en je kleding draagt waarin jij je prettig voelt. Wanneer je last hebt van overmatig transpireren vermijd dan kleuren zoals rood, blauw en grijs hier vallen zweetplekken juist erg in op. Dan hoef jij je daarover geen zorgen meer te maken. Voor extreem “klotsende oksels” zijn er speciale okselpads te verkrijgen.

Mocht je van het blozen af willen dan kan je proberen `s morgens veel groente en fruit te eten. Bewezen is dat dit helpt om je stemming te verbeteren. En een betere stemming zorgt weer voor vertrouwen en dus minder blozen.

In Nederland zijn veel verschillende therapieën en hulpmiddelen tegen stotteren. Een standaardtherapie om stotteren op te lossen, bestaat helaas niet. Het hangt van het stotteren af welke therapie het beste werkt.

WIST JE DAT…? Een stotteraar vaak een goede indruk maakt omdat hij zwijgt waar een ander er soms maar wat uitflapt en dat mensen die blozen betrouwbaarder gevonden worden dan niet blozende mensen.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *