Oeps….. vrijdag de 13de

Vandaag is het vrijdag de 13e, dus extra veel kans op pech! Wel of niet die zwangerschapstest doen?

Stel je hebt seks gehad, het condoom is gescheurd en je hebt de morning after pil genomen. Maar nu ben je al een paar dagen over tijd en ben je bang dat je zwanger bent. Er is maar één manier om daar achter te komen en dat is door een zwangerschapstest te doen. Doe dit zo snel mogelijk. Het heeft geen enkele zin om de test uit te stellen, ook al is het vandaag vrijdag de 13e. Als je zwanger bent, verandert dat niet door de test niet te doen. Bovendien maak je het door uitstellen alleen maar moeilijker. Hoe eerder je het weet, hoe beter je aan het idee kunt wennen. En des te meer tijd je hebt om na te denken over de mogelijkheden.

Je kunt de zwangerschapstest zelf kopen, maar je kunt ook naar je huisarts gaan. Je huisarts heeft zwijgplicht, dus je hoeft niet bang te zijn dat hij of zij je ouders zal inlichten als jij dat niet wilt. Zwangerschapstesten zijn betrouwbaar vanaf het moment dat je één dag over tijd bent. Het is altijd prettig om de zwangerschapstest met iemand samen te doen zodat je de uitslag goed kunt controleren, en het is fijn als er iemand bij je is als je schrikt van de uitslag.
Mocht de uitslag negatief zijn (dat betekent niet zwanger) dan kan je de test na één week herhalen. Het kan namelijk zijn dat er nog te weinig zwangerschapshormonen in je lichaam zitten. Maar wie weet krijg je vanavond wel buikpijn en komt eindelijk de menstruatie op gang!

Zwanger, wat nu?
Als je weet dat je zwanger bent, zijn er drie mogelijkheden:
1.    Je kunt de zwangerschap uitdragen en het kind houden.
2.    Je kunt de zwangerschap uitdragen en het kind afstaan voor adoptie.
3.    Je kunt de zwangerschap afbreken (abortus).

Het kan best lastig zijn om te beslissen wat je wilt, als de zwangerschap ongepland is. Hoewel je zelf deze beslissing moet nemen, kan het helpen om er met iemand over te praten. Dit kan je vriend zijn, je beste vriendin, of je ouders. Als je er niet uit komt en je wilt meer deskundige hulp wilt voor de besluitvorming, maak dan een afspraak bij Casa of het Fiom
Als je ervoor kiest om de zwangerschap uit te dragen, kan je het beste contact op nemen met je huisarts of een verloskundige.
Kies je ervoor om het af te staan voor adoptie, neem dan contact op met het Fiom. Zij kunnen je hier verder in begeleiden.
Als je de zwangerschap wilt afbreken kan je naar je huisarts voor een verwijzing of neem je contact op met een abortuskliniek.

Belangrijke sites voor verdere informatie:
www.casa.nl
Centra voor seksualiteit, anticonceptie en abortus.
www.seksenzo.info
Website voor jongeren over seksualiteit. Stel vragen per e-mail of chat met een deskundige. Deze deskundigen zijn werkzaam bij Casa en kunnen je dus ook helpen als je vragen hebt over een onbedoelde zwangerschap
www.sense.info
Website voor jongeren over seksualiteit.
www.fiom.nl
Hulp bij besluitvorming en verwerking bij een onbedoelde zwangerschap.

Wist je dat…?Door stress, ziekte, de morning afterpil en gewichtsveranderingen je menstruatie ook later kan komen?

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *