Nagefloten worden, leuk of niet?

De een voelt zich beledigd en de ander is gevleid. 

Bouwvakker is het enige beroep waar het gebruikelijk is om vrouwen na te fluiten of seksueel getinte opmerkingen toe te roepen. Het hoort bij het vak als gereedschap en een veiligheidshelm. Veel vrouwen zijn er niet van gediend en lopen het liefst een blokje om. 

Heb je eindelijk alle moed bij elkaar geraapt, en neem je dit keer geen omweg, je loopt langs het groepje bouwvakkers, uitgaande van het ergste, en nu gebeurd er helemaal niets!!! Ja daar kan je dan ook weer onzeker van worden. Wat is er mis met mij? Heb ik iets raars aan? Ben ik niet aantrekkelijk meer?

Het gedrag van de bouwvakker kan ongewenst, storend worden ervaren, maar in sommige gevallen ook intimiderend of choquerend. Ongewenste intimiteiten lijken onschuldig, maar kunnen zeer vervelend zijn. Het kan zelfs een gevoel van onveiligheid geven. Hetzelfde gedrag wat door de een als ongewenst ervaren wordt, kan voor de ander als leuk ervaren worden. Die voelt zich gevleid en kan er om lachen. Een beetje flirten op straat met verder geen bedoelingen.

Hoe kun je het beste omgaan met ongewenste intimiteiten? 

Je kan het gedrag negeren en er niet op ingaan. Soms helpt dat en houdt de ander er vanzelf mee op. Of je loopt langs glimlacht en zegt hallo, en denkt eigenlijk niets aan de hand zolang het maar bij woorden blijft. Nog beter is het om heel duidelijk te maken dat je het vervelend vindt en dat hij of zij daarmee op moet houden. Geneer je niet om daarbij steun te vragen aan je vrienden of ouders. Gebeurt het op school, dan kan je een leraar, het CLB (Centra voor Leerlingen Begeleiding) of de directie inschakelen. Op de sportclub kan je de trainer of iemand van het clubbestuur aanspreken. Spreek in de jeugdbeweging één van de leiders aan. Word je op je werk lastiggevallen door collega’s, dan moet je klacht indienen bij de vertrouwenspersoon. Elk bedrijf heeft er één. Pesterijen op het werk zijn bij wet verboden en kunnen bestraft worden.

WIST JE DAT…? Flirten een vorm van communicatie tussen mensen is waarin met sensualiteit wordt gespeeld of seksuele interesse wordt getoond. Deze interactie kan in de vorm van een gesprek, oogcontact of aanraking, maar ook via media verlopen zoals e-mail, chat, telefoon en sms. Flirten is luchtig: speels, zonder verwachtingen, eisen of ernstige bijbedoelingen.

 

 

 

 

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *