On the move naar de Gay Pride 2012

Vandaag is het weer tijd voor de jaarlijkse Canal Parade van de Gay Pride in Amsterdam. Het thema dit jaar is ‘(We are) on the move’.

De Gay Pride wordt al sinds 1996 jaarlijks in het eerste weekend van augustus in de binnenstad van Amsterdam georganiseerd. Het evenement trekt altijd veel bezoekers, homoseksuelen maar ook veel heteroseksuelen. Amsterdam staat bekend als de Homo Hoofdstad van de wereld (‘Gay Capital’). Nederland staat zelfs op de eerste plaats in de top tien van meest tolerante landen, hoewel dat de laatste tijd wat af lijkt te nemen. 

Als je voor het eerst verliefd wordt op iemand van het zelfde geslacht dan kan dat heel verwarrend zijn. In een hetroseksuele samenleving lijken zulke gevoelens afwijkend. Misschien schaam jij je, of heb je het gevoel dat je de enige bent die zich zo voelt. 

Het belangrijkste is dat je eerst zelf accepteert dat je deze gevoelens hebt. De volgende stap is je omgeving. Het lijkt een beetje oneerlijk, een hetero heeft immers geen coming out nodig. Maar om compleet jezelf te kunnen zul je ook je omgeving op de hoogte moeten stellen. Een coming out doe je niet alleen naar je ouders, maar ook naar je vrienden, familie of misschien zelfs wel je klasgenoten. Het is heel begrijpelijk als je dat moeilijk vindt.

Het kan hierbij helpen om het als eerst aan iemand te vertellen die je vertrouwt, zoals je beste vriend(in) of je broer of zus. Hij of zij kan je helpen om het aan bijvoorbeeld je ouders te vertellen.

De Gay Pride staat in teken van uitkomen voor je seksuele geaardheid, uitkomen voor wie je bent en daar trots op zijn. Met als hoogtepunt een bonte parade door de grachten van Amsterdam.  

WIST JE DAT …? De regenboogvlag is een symbool voor de Gay Pride beweging. In 1978 werd voor de Gay Pride in San Francisco de regenboogvlag ontworpen met acht gekleurde stroken. Toen de vlag in productie werd genomen moest om praktische redenen de roze en turkooise stroken afvallen. De definitieve vlag bestaat uit 6 kleuren. Rood staat voor leven, oranje voor onderlinge steun, geel voor de warmte van de zon, groen voor de natuur, blauw voor de kunst en violet voor spiritualiteit.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *