Vaccinatie tegen HPV

HPV staat voor Humaan PapillomaVirus. Dit virus veroorzaakt baarmoederhalskanker en genitale wratten. Wanneer je de HPV vaccinaties ontvangt, verminder je de kans om baarmoederhalskanker te krijgen. De vaccinatie beschermt niet tegen de HPV vormen die genitale wratten veroorzaken.

In 2009 is gestart met het vaccineren tegen HPV van meisjes die geboren zijn in 1993 en daarna. De HPV vaccinatie bestaat uit drie prikken in de bovenarm, steeds met tussenpozen van enkele maanden.

Ben je voor 1993 geboren en wil je graag gevaccineerd worden, dan moet je de vaccinatie zelf betalen. De HPV vaccinatie bestaat uit drie injecties van ongeveer €125 per prik. Soms vergoedt je verzekeraar de kosten. Als je ouders geen toestemming geven voor de injecties en wil je toch gevaccineerd worden, dan mag je dat zelf beslissen, mits je er goed over nagedacht hebt. Bedenk wel dat de HPV vaccinaties het beste werken als je nog nooit in aanraking bent geweest met het virus, dus als je nog nooit seksueel contact hebt gehad.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *