Liefde maakt blind

Verliefdheid… trillende handen, stralende ogen, geen eetlust, vlinders in je buik, een bijna onbeperkte energie en een hevig verlangen om in de buurt van de andere persoon te zijn. De ander is geweldig, alles is leuk en voor slechte eigenschappen ben je blind…

Wat gebeurt er eigenlijk in ons lichaam als we verliefd zijn? Als je verliefd bent, stijgt de aanmaak van het hormoon dopamine, een stof waardoor je plezier of pijn voelt en daar krijg je een heerlijk euforisch gevoel van. Dus als je denkt dat het aan die geweldige nieuwe vlam ligt: niet dus. Je bent een junk!
Naast dopamine, maakt  je lichaam nog meer stoffen aan. Ook dankzij adrenaline voel je je euforisch en gelukkig op momenten dat je stapelverliefd bent. Endorfine, oxytocine en vasopressine zorgen voor een langdurig gevoel van geluk. En denk nu niet dat deze stoffen saai zijn… Integendeel!
In principe regelt je lichaam het allemaal zelf, maar je kunt de aanmaak van de stofjes wel stimuleren. En drie keer raden hoe! Door bijvoorbeeld te knuffelen, door spannende seks en door klaarkomen!

Oxytocine wordt ook wel het moeder- of knuffelhormoon genoemd. Er komt bijvoorbeeld een lading oxytocine vrij als een baby aan de tepel van de moeder zuigt, maar ook bij knuffelen en strelen. Zou dat de reden zijn dat veel mensen voorspel leuk vinden of nodig hebben om in de stemming te raken?
Voor extra aanmaak van endorfine kun je gaan hardlopen, maar ook bij een orgasme komt veel endorfine vrij. Net als vasopressine, de mannelijke variant van het knuffelhormoon. Adrenaline, last but not least, komt vrij bij spannende situaties.

Ben je dol op dat verliefde gevoel? Zorg dan voor wat extra aanmaak van deze stofjes door spannende seks op spannende plaatsen, met veel voorspel en een goed orgasme als afsluiting. Je bent ongetwijfeld weer helemaal hoteldebotel op je vriend of vriendin.

We komen nog even terug op de titel. Omdat je onder invloed bent van alle hormonen, denk je dat je nieuwe vlam de mooiste en geweldigste persoon op de wereld is. De dopamine maakt dat je alleen alle goede kanten van de ander ziet en alles wat we anders misschien niet zo leuk zouden vinden, zie je niet! Liefde maakt dus niet blind, maar: we kijken anders! Leuk toch?

WIST JE DAT?… Als je een relatie hebt maakt je lichaam na anderhalf tot drie jaar niet voldoende dopamine meer aan om smoorverliefd te blijven. Als je toch wilt dat je relatie stand blijft houden moet je zorgen dat je verliefdheid dan over is gegaan in houden van…

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *