Bij seksueel misbruik
Als je seksueel misbruik meegemaakt hebt, is het goed om contact op te nemen met de politie. Je kunt op het politiebureau terecht om te vertellen wat er gebeurd is. De politie kan je, als je hulp nodig hebt, doorverwijzen naar hulpverleningsinstanties. Daarnaast vertellen ze je meer over de juridische mogelijkheden voor een melding of aangifte. Bij een melding wordt er door de politie geen proces-verbaal opgemaakt en er vindt geen politieonderzoek plaats. Dus ook geen strafrechtelijke vervolging van de dader. Als er een aangifte wordt gedaan wordt er een verklaring opgesteld waarna een proces-verbaal wordt opgemaakt. Voor aanranding kan tot twaalf jaar na het gebeuren aangifte worden gedaan en bij verkrachting vijftien jaar.
Bij mensenhandel
Mensenhandel is een ernstig misdrijf. Hierbij worden vrouwen onder valse voorwendselen naar Nederland gehaald en worden zij gedwongen in de prostitutie te werken. Hierbij is het ook goed om contact op te nemen met de politie. De politie wil je helpen eruit te komen. Als je hulp nodig hebt, kan de politie je doorverwijzen naar allerlei hulpverleningsorganisaties. Ook regelt de politie als het nodig is een veilige plek voor je in een opvanghuis. De politie probeert daarnaast natuurlijk ook om de personen die hier voor verantwoordelijk zijn op te pakken en voor de rechter te brengen.
Als je vriendje een loverboy blijkt te zijn
Als je vriendje jou dwingt om seks te hebben met anderen en je bedreigt, is hij waarschijnlijk een loverboy. Hij zorgt er soms eerst voor dat jij geen contact meer hebt met je ouders en vrienden, waardoor jij je nergens meer veilig voelt. Dit is een situatie waaruit jij zo snel mogelijk moet zien weg te komen en het is dan ook heel belangrijk om iemand in vertrouwen te nemen en contact op te nemen met de politie.
Ook als iemand die je kent in een van deze situaties zit kun je contact opnemen met de politie om (anoniem) aangifte te doen.
Lees meer:
Aangifte doen van seksueel misbruik