Met wie mag je trouwen?

Met wie mag je trouwen?  

In Nederland kan niet zomaar iedereen met elkaar trouwen. Je mag trouwen als:
– Jullie moeten allebei minstens 18 jaar oud zijn.
– Jullie allebei niet met iemand anders getrouwd zijn
– Je mag niet trouwen met een bloedverwant in de rechte lijn (ouders, grootouders, kinderen) en met een broer of zus. Een uitzondering hierop is wanneer één van beide geadopteerd is en dus geen bloedverwant is. Deze regel is ook niet voor niets. Wanneer twee familieleden (bloedverwanten) met elkaar trouwen en kinderen krijgen, is de kans groot dat het kind gehandicapt zal worden. Je mag wel trouwen met een neef of nicht. Maar ook hier is de kans groter op het krijgen van een gehandicapt kindje. En bovendien: als het huwelijk niet lukt en de neef en nicht besluiten te gaan scheiden, kan dat leiden tot grote problemen binnen de familie.
Om te mogen trouwen moet je een geboorteakte, identiteitsbewijs en bewijs van inschrijving bij een gemeente kunnen overleggen.

Sinds 1 april 2001 kunnen ook partners van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen. Eigenlijk mag je dus trouwen met wie je wil, zolang aan de bovenstaande voorwaarden wordt voldaan en jullie er allebei achter staan. Wel kan er vanuit de cultuur druk op je worden gelegd met wie je trouwt. In bepaalde culturen is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat een meisje wordt uitgehuwelijkt ofmag je niet trouwen met iemand met een ander geloof

Lees meer over trouwen:

Kan je ook gratis trouwen?

Huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen

Wat rijmt er op “voor altijd”

Is uithuwelijken strafbaar?

 

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *