Luister nou eens naar me!

Wij jongeren horen alsmaar dat we niet luisteren! Maar luisteren onze ouders eigenlijk wel naar ons?

Overal hoor je mensen hun beklag doen over “de jeugd van tegenwoordig”. Ook in deze tijd zijn er weer verhalen over comazuipen, happy slapping, breezerseks en gameverslaving. Iedereen duikt met elkaar het bed in, rookt zich te pletter, gebruikt drugs en drinkt veel te veel alcohol! Is het nou werkelijk zo slecht gesteld met jongeren, of was het vroeger niet anders? Dit is een discussie die iedere keer terugkomt.

Misschien hebben jouw ouders wel het idee dat jouw leven een en al uit feesten bestaat en dat je niet serieus genoeg bent. Laten ze je juist gaan of willen ze zich constant met je bemoeien?
Om je ouders betrokken te houden bij wat je doet, zonder dat ze bezorgd of bemoeiziek zijn, is het handig om met ze in gesprek te gaan. Probeer af en toe wat te vertellen over wat er in jou omgeving gebeurt, zowel de leuke als minder leuke dingen. Jij kunt dan jouw mening laten horen en misschien komen ze er dan wel achter dat het allemaal wel meevalt met ‘de jeugd’.

Het is niet altijd makkelijk om met je ouders te praten. Vaak heb je geen zin om met ze te praten over wat je meemaakt en wat er allemaal gebeurt in jou omgeving. Dat houd je liever voor jezelf. Ook vragen ouders veel dingen aan je. En wat kunnen ze soms zo zeuren. Iedere keer weer diezelfde discussies! Wel of niet uitgaan, hoe laat je thuis moet zijn of over het opruimen van je kamer. ‘Het is hier geen hotel!’ hoor je voor de zoveelste keer. Soms zeggen ze niks, zijn ze kwaad, lopen ze van je weg en eindigt het in een ruzie. Uiteindelijk is dit voor alle partijen niet leuk.

Hoe praat je nou eigenlijk met je ouders? Hoe voorkom je ruzie en hoe ga je een moeilijk gesprek met ze aan? Er zijn een heleboel tips te vinden over hoe je als ouder met je ‘kind/een jong volwassene’om moet gaan, maar over hoe jij met je ouders om kan gaan is weinig bekend. Wellicht moet je de tips voor ouders lezen en dan omdraaien, het woord puber vervangen door ouder. Uiteindelijk komt het er op neer dat we allemaal hetzelfde willen: met respect behandeld en begrepen worden!

WIST JE DAT…?Er allerlei cursussen bestaan rondom ‘omgaan met pubers’, maar een cursus ‘beter omgaan met ouders’ is misschien ook zo gek nog niet!

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *