Last van afscheiding

De kans dat je in de puberteit te maken krijgt met vaginale afscheiding is best groot. Afscheiding is heel normaal, want het vocht beschermt je vagina. Niets mis mee dus?!

Normale afscheiding is vloeibaar, doorzichtig en witachtig, vandaar dat het ook wel witte vloed genoemd wordt. Als het opdroogt, wordt het een beetje geel. Gewoonlijk ruikt het wat zuur, maar het kan ook reukloos zijn.

Afscheiding is een natuurlijk verschijnsel van je lichaam om je vagina vochtig te houden en de zuurgraad in je vagina op peil te houden. Je vagina maakt vocht en slijm aan en zo nu en dan komt er wat van dat vocht naar buiten.

De ene vrouw heeft weinig afscheiding, de andere wat meer. Je menstruatiecyclus is van invloed op de hoeveelheid afscheiding. Rondom de eisprong, meestal tussen twee menstruaties in, is er meer vocht. Ook de kleur en geur van de afscheiding kunnen onder invloed van je cyclus wisselen.
Het vervelende van vaginale afscheiding is dat je er last van kan hebben. Er kan meer afscheiding zijn dan normaal of je afscheiding kan brokkelig zijn. Ook de kleur kan soms anders zijn: groengeel, sneeuwwit of bruinig. De geur van de afscheiding kan ook anders of zelfs vies ruiken. Afscheiding kan dus jeuk, irritatie of een branderig gevoel in en rond de vagina veroorzaken. Plassen en vrijen kunnen dan zelfs pijn doen.

Als je andere afscheiding hebt dan je gewend bent, wordt dit vaak veroorzaakt door bacteriën of schimmels die normaal ook al in de vagina voorkomen. Het is niet bewezen dat inlegkruisjes of nylon ondergoed een schimmelinfectie kunnen veroorzaken. Toch is het verstandig om katoenen ondergoed te dragen en geen inlegkruisjes te gebruiken. Dat voorkomt een ‘broeierig’ klimaat in je vagina.

Veel meiden /vrouwen hebben regelmatig last van een zogenaamde vaginale schimmelinfectie, ook wel candida-infectie genoemd. Schimmels in je vagina kunnen zich onder andere vermenigvuldigen door een verminderde weerstand of als je bijvoorbeeld antibiotica gebruikt.
Over vaginale afscheiding hoef jij je in principe geen zorgen te maken, ook niet direct als het anders is dan normaal. Afwijkende afscheiding gaat bijna altijd in één tot drie weken vanzelf over. Vrijen terwijl je vagina nog droog is, kan het slijmvlies in je vagina verder irriteren. Zorg voor een goed voorspel, zodat je voldoende vochtig bent of gebruik een glijmiddel bij het vrijen.

Veel afscheiding kan ook het gevolg zijn van een soa. Soms is het dus verstandig om even langs je huisarts te gaan, vooral als je onveilig gevreeën hebt. Het is raadzaam je huisarts te bezoeken als je afscheiding gepaard gaat met pijn in je onderbuik, als je bloederige afscheiding hebt of als je klachten erg vervelend zijn en steeds terugkomen. Je hoeft je hiervoor niet te schamen. Je huisarts krijgt geregeld te maken met klachten over afscheiding en vaginale infecties.

WIST JE DAT….? Klachten van vaginale afscheiding eerder ontstaan door te veel dan door te weinig hygiëne? Het is niet goed als er zeep in je vagina komt; was je vagina alleen met water. Vaginale spoelingen kunnen irriteren en worden daarom afgeraden.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *