Het Hepatitis ABC

Wat dacht je van reizen naar verre, exotische oorden?
Samen met je lief en een rugzak de binnenlanden van Thailand ontdekken, een geweldige trektocht in Afrika met je vrienden of een paar maanden stage lopen in China. Wie droomt daar niet van?


Hoe aantrekkelijk het ook lijkt om het eerste het beste vliegtuig te pakken naar die droombestemming, besef wel dat er ook risico`s zijn. Een veelvoorkomend risico is het oplopen van hepatitis A, B of C. Probeer bijvoorbeeld het risico dat je in een ziekenhuis belandt en daar behandeling nodig hebt waar naalden aan te pas komen zo klein mogelijk te houden. En vrij veilig wanneer je die heerlijke exotische man tegenkomt!

Wat is hepatitis eigenlijk?

Hepatitis is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus. Alle virussen veroorzaken een ontsteking in de lever, wat bij hepatitis B of C kan resulteren in een chronische infectie. In Nederland dragen circa 30.000-60.000 mensen het hepatitis B virus bij zich. In een aantal bevolkingsgroepen komt hepatitis B zelfs vaker voor. Dit betreft immigranten, mannen die seks hebben met mannen en mensen met wisselende seksuele contacten.

Hoe loop je het op?

Hepatitis A virus kun je krijgen door het eten en drinken van voedsel of water dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. Het virus kan in het voedsel en drinken komen als na de toiletgang en voor het eten de handen niet gewassen worden. Het risico om besmet te raken neemt toe naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn. Pas dus op in de binnenlanden van deze vakantieoorden.

Hepatitis B wordt in Nederland vooral overgedragen door onbeschermd seksueel contact. Het dringt via de slijmvliezen van de geslachtsorganen het lichaam binnen en verspreidt zich dan via de bloedbaan naar de lever. Daar nestelt het virus zich in de levercellen en veroorzaakt een ontsteking. Soms zijn er helemaal geen klachten, maar op lange termijn kan er blijvende schade aan de lever optreden. Hepatitis B is zeer besmettelijk (wel 100 maal meer besmettelijk dan bijvoorbeeld het AIDS virus) en gemakkelijk overdraagbaar. Het virus bevindt zich in het bloed, maar ook in andere lichaamsvloeistoffen, zoals sperma (ook het voorvocht), speeksel en vaginaal vocht.
Zorg dus dat je veilig vrijt; in Nederland maar ook op vakantie. Neem condooms mee uit Nederland, want als je ze plaatselijk koopt zijn ze vaak niet betrouwbaar. Ga naar een dokter wanneer jij je zorgen maakt als je risico hebt gelopen.
Overdracht van het hepatitis B virus kan ook voorkomen tussen gezinsleden in een gezamenlijk huishouden. Bijvoorbeeld door gemeenschappelijk gebruik van scheermesjes en tandenborstels en wellicht ook door ongemerkt bloedbloedcontact. Misschien is op vakantie een ontharingscrème in dit geval een betere oplossing dan scheermesjes.
Het hepatitis C virus kan worden overgedragen als besmet bloed in het bloed van een ander terechtkomt, bijvoorbeeld door een besmette injectienaald of door een bloedtransfusie. Het hepatitis C virus wordt niet door seksueel contact overgedragen. Overdracht van het virus door seksueel contact is alleen beschreven bij homoseksuele mannen die seks hebben met andere mannen die HIV of AIDS hebben en seks hebben waarbij verwondingen ontstaan.

Partnerwaarschuwing
Bij acute hepatitis B is het belangrijk dat jouw eventuele seksuele partners op de hoogte worden gebracht en zich ook laten testen. Dit geldt voor alle partners uit de zes maanden voorafgaande aan de diagnose. Ook anderen uit jouw leefomgeving die mogelijk risico hebben gelopen, zoals huisgenoten of personen met wie drugsattributen gedeeld zijn, moeten worden getest.

WIST JE DAT…? Je hepatitis A en B zelf kunt voorkomen? Door het halen van vaak meerdere injecties (2 of 3 afhankelijk van het soort) kun je levenslang beschermd zijn. Vaak worden deze kosten volledig vergoed door je ziektekostenverzekeraar.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *