Hartjesdag

19 augustus starten de Hartjesdagen op de wallen van Amsterdam. Een eeuwenoude traditie waarbij vrouwen zich verkleden als mannen en mannen zich verkleden als vrouwen.

De Hartjesdagen zijn een volksfeest, een carnaval rondom de Amsterdamse Zeedijk. Tijdens de oorlog werd het verboden. Het feest werd in 1997 door de buurtvereniging nieuw leven ingeblazen om het imago van de stadswijk te verbeteren. Met dit feest kwam ook de traditie terug van de verkleedpartijen in kleding van het andere geslacht.

Er zijn mannen en vrouwen die graag alle dagen gekleed gaan als een lid van de andere sekse. Iemand die aan travestie doet noem je een travestiet. Travestie komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Bij een vrouw in mannenkleding spreekt men van travesti.

Travestie is ouder dan de traditie van Hartjesdag. De redenen om je te verkleden als iemand van het andere geslacht zijn verschillend. Voor sommige is het seksueel opwindend, andere voelen zich daadwerkelijk lid van de andere sekse. Dat alle travestieten homoseksueel zijn is een misverstand, 87% van de travestieten zijn heteroseksueel.

Omdat travestie taboe is komen de meeste travestieten hier niet openlijk voor uit. Alleen op feesten staat het publiek niet vreemd te kijken dat er een travestieten rondlopen. Het geeft een feest zelfs een extravagant tintje.

Travestie kan al op heel jonge leeftijd starten. Het begint met een wens of verlangen om tot de andere sekse te behoren. Of een sterke voorkeur voor het dragen van kleren van het andere geslacht of de rol van het andere geslacht te spelen in fantasiespelletjes. Acceptatie van jezelf en de omgeving is in zo’n geval noodzakelijk maar niet altijd vanzelfsprekend. De een doet hier jaren over, de ander leeft met een geheim. Voor meer informatie of hulp kijk op de site http://www.transvisie.nu/jongeren.php.

WIST JE DAT …? Uit onderzoek is gebleken dat tussen de 1 en 5% van de mannelijke bevolking aan travestie doet. Dat zijn in Nederland tussen de 80.000 en 400.000 mannen.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *