De één laat haar borsten vergroten, een ander verwijdert ze preventief. Hoe sta jij tegenover figuurcorrectie?
Je herkent dit vast wel. Je zit thuis in je luie stoel voor de tv met een bak chips en er verschijnt een cosmetische reclame. Een mooie slanke vrouw met de juiste rondingen lacht breeduit en heeft ook nog eens een stralend wit gebit. Sterker nog, je ziet overal perfecte vrouwen; in bladen, op billboards en op het internet. Je legt de chips aan de kant en denkt; shit… En voor vandaag ben je weer eens ontevreden met jezelf.
De druk om mooi te willen zijn, begint al vroeg. En soms is voor iemand er goed uit zien niet meer goed genoeg. We willen perfect zijn! Maar wat is nu eigenlijk dé perfecte vrouw? Hoe ziet die vrouw eruit? Welke kleur haar heeft ze? Welke cupmaat? Hoe groot moet haar achterwerk zijn en welke vorm moet het hebben? Welke neusvorm heeft ze? En hoe vol moeten de lippen zijn?
Maar liefst 86 procent van de meisjes in Nederland zou het liefst vandaag nog iets aan haar lichaam willen veranderen. Een op de tien Nederlandse jongeren overweegt serieus plastische chirurgie om onzekerheid over hun lichaam weg te nemen. Tot hun achttiende leefjaar moeten jongeren in ieder geval toestemming hebben van hun ouders.
Er zijn inmiddels een aantal technieken ontwikkeld om jezelf te verbouwen tot de ‘perfecte’ vrouw. Een voorbeeld daarvan is borstvergroting. Het draait daarbij volgens velen niet alleen om indruk te maken op een man of om het andere geslacht te plezieren. Deze ingreep draait erom je zelfzekerder te voelen waardoor je bijvoorbeeld meer geniet van seks omdat je remmingen weg vallen.
Maar wat nu als je te maken krijgt met de noodzaak om je figuur te corrigeren omdat je te maken krijgt met een levensbedreigende keuze. Durf jij het dan aan om een beslissing te nemen net als Angelina Jolie?Zij liet onlangs haar borsten preventief verwijderen en ook weer reconstrueren omdat zij drager is van een gen waardoor ze verhoogd risico heeft om borstkanker te krijgen. Hoewel 75% van de gevallen vrouwen met borstkanker ouder dan 50 jaar zijn, overkomt het ook jonge vrouwen. Bij vrouwen jonger dan 20 is borstkanker uiterst zeldzaam, maar bij twintigers kan het wel opduiken. Erfelijke aanleg voor kanker, kanker dat in je genen zit, is overigens iets anders dan kanker hebben.
Voordat je net als Jolie overweegt om je borsten te laten verwijderen, raden we je aan om je borsten regelmatig te (laten) onderzoeken. Je kunt hiervoor zelf onderzoek doen. Een tactiek is om met je vingers een draaiende beweging te maken langs en over je borsten en onder je oksels. Voor uitgebreide technieken kun je het beste de website van De Borstkankervereniging Nederland raadplegen.
Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat niet elk knobbeltje gevaarlijk is. Borsten zijn immers knobbelig van structuur. Als je een knobbeltje en/of aanhoudende pijn op een bepaalde plek in je borst voelt, een zwelling in je oksel, of als er vocht uit de tepel loopt of eczeem op zit en het trekt niet weg dan ga dan zo snel mogelijk langs bij je huisarts of gynaecoloog. Je hoeft niet direct bang te zijn voor borstkanker, want de meeste knobbeltjes zijn goedaardig. Maar mocht het ooit toch kwaadaardig zijn, dan is het belangrijk om er zo vroeg mogelijk bij te zijn.
Voor meer informatie over borstkanker kun je hier terecht.
WIST JE DAT…? Mannen ook borstkanker kunnen krijgen? 0,2 procent van alle vormen van kanker bij mannen betreft borstkanker. Bij vrouwen ligt dat percentage op 31 %.