Dag van de onschuldige kinderen

Je moet er niet aan denken: seks bij kinderen, soms gepaard met dwang en geweld! Incest komt voor in alle lagen van de bevolking. Het woord stamt af van het Latijnse woord incestus, wat letterlijk onrein betekent.

Incest is een vorm van seksueel misbruik en komt voor tussen vader en dochter/zoon, moeder en dochter/zoon, broer en zus of omgekeerd of opa/oma en kleinkind. Seksueel misbruik is een vorm van machtsmisbruik. Er zijn daders die totaal geen seksueel motief hebben, maar die alleen macht willen hebben. Veel daders blijken namelijk zelf in hun jeugd seksueel misbruikt te zijn geweest, meestal door mannen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen die een moeilijke jeugd heeft gehad, dader wordt.

Als kind heb je een gezonde en natuurlijke behoefte aan liefde, aandacht en erkenning. Wanneer een volwassene over deze grens heen gaat is dat niet omdat je de volwassene als kind hebt verleid, je bent dus NIET schuldig. Je bent als slachtoffer vaak extreem terughoudend om te vertellen dat je misbruikt bent. De misbruiker heeft namelijk vaak een vertrouwenspositie en/of heeft gezag over jou als slachtoffer.

Veel jonge incestslachtoffers ( jongens en meisjes) accepteren en geloven de uitleg van de dader dat het gaat om een normale leerervaring. Dat in iedere familie een ouder familielid daarvoor zorgt en dat het normaal is.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die “seksueel misbruikt” zijn door een familielid, lijden aan een nog intenser schuldgevoel en schaamte, een laag zelfbeeld, depressie en zelfdestructief gedrag (misbruik van voedsel, drugs, alcohol, seksuele promiscuïteit en prostitutie), dan kinderen die seksueel aangerand werden door een vreemde. Als je in je jeugd seksueel bent mishandeld, kun jij je lichaam gaan minachten, haten, ontkennen, verwaarlozen, kortom mishandelen en misbruiken.

Jongens
Jongens kunnen zeer sterk terughoudend zijn om incestueus misbruik toe te geven omwille van de seksuele details en hun angst dat dit anderen zou kunnen doen denken dat ze zwak of homoseksueel zijn.

Meisjes
Het blijkt geen uitzondering te zijn dat een vrouw/meisje vaker dan een keer zwanger is geraakt door incest.
Misschien ken je iemand in je omgeving die slachtoffer is van incest of ben je zelf slachtoffer (geweest). Wil je hulp of eindelijk eens met iemand praten? Heb je flashbacks, hulp nodig bij het verwerken of hulp nodig bij de aangifte? Klik dan hier.

WIST JE DAT…? Cijfers van incest bij jongens, (hoewel deze er zeker zijn) niet bekend zijn? Bij meisjes is 1 op de 6 seksueel misbruikt, waarvan 95 tot 98% van de incestdaders tot het mannelijk geslacht behoren. Ooms en broers zijn in de meeste gevallen de daders. Stiefvaders en vaders worden daarna het meest als daders genoemd. In een enkel geval is de moeder de schuldige.
 

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *