Blote televisie

Op 9 oktober 1967 was de 21 jarige Phil Bloom de eerste vrouw ooit die naakt op de Nederlandse televisie verscheen. Ze verscheen naakt in beeld terwijl ze voorlast uit de krant.

Het eerste naakt op de Nederlandse televisie was een spontaan idee van de makers van het programma Hoepla. Daarmee was niet gelijk de weg voor naakt op tv vrij. Zelfs de vrijzinnige VPRO verbood een vierde uitzending nadat Phil Bloom de eerste drie naakt gesierd had.

Tot midden in de seksuele revolutie was er nauwelijks seks op tv. Het was de VARA die vond dat, dat moest veranderen. Seks was niet serieus, maar gewoon leuk! Dit werd in 1974 de insteek voor een nieuw spraakmakend programma met de heldere titel ‘Open en bloot’. Hierin werden voorlichtingsfilmpjes afgewisseld met humoristische sketches. Maar zoals te verwachten, dit was Nederland nog niet gewend. Er kwam behoorlijk wat kritiek, de woorden ‘Open en bloot’ werden gevormd door 22 naakte lichamen. Toen vervolgens op televisie werd gesproken over ‘neuken’, werden er zelfs kamervragen gesteld.

Hierna volgde nog veel meer spraakmakende programma’s waarin seks in meer of mindere mate de boventoon voerden. Ondertussen kijkt niemand meer vreemd op van een naakte man of vrouw. Een gemiddelde Nederlandse speelfilm heeft tenminste één naakt scene. Ook wordt het onderwerp seks steeds gemakkelijker breeduit besproken. Zonder enige schroom kijken we tegenwoordig naar programma’s als ‘40 dagen zonder seks’, ‘De Villa’ en ‘Spuiten en Slikken’.

Ook ‘Oh Oh Cherso’ zorgt voor de nodige seks op televisie. Een aantal Hagenezen zetten het Griekse dorp Chersonissos op stelten. Veel drank, uitgaan en seks waren de ingrediënten voor vermakelijke televisie. En nu is er weer een op seks gericht programma op de buis genaamd New chicks. Vijf Brabantse meiden die op Curaçao helemaal los gaan. Veel drank, feesten en seks. Met als doel elke avond een man in bed te krijgen, om zo lang mogelijk in het programma blijven.

Een meer informatieve variant van seks open en bloot op televisie, is de nieuwe serie van documentaire maakster Sunny Bergman, ‘The Sunny side of sex’. In deze documentaire reeks gaat zij op zoek naar denkbeelden over seksualiteit in Cuba, China, Oeganda en India. Misschien ken je ook de documentaire van Sunny over de zogenaamde ‘designer vagina’s’. Hierin onderzoekt zij de beweegredenen van vrouwen om hun schaamlippen door middel van plastische chirurgie te verkleinen.

WIST JE DAT…? De Argentijnse versie van ‘Dancing with the Stars’ een striptease act als dans heeft laten zien. Dit zorgde in Argentinië voor geschokte reacties uit het publiek. De presentator kon alleen nog maar ‘no no no’ uitbrengen. Leuk detail: de ouders van de danseres  zaten op de eerste rij om hun dochter te zien schitteren.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *