Bloeddonor zonder SOA gevraagd

Bloed geven is een eenvoudige manier om het leven van een ander te redden, maar dan wel bloed zonder besmettelijk virus of bacterie.

14 juni is het wereld bloeddonordag. Wereld Bloeddonordag officieel in het leven is geroepen in 2004. Als datum voor deze speciale dag is 14 juni gekozen: de verjaardag van Karl Landsteiner, Nobelprijswinnaar, die in 1900 de bloedgroepen ontdekte.

Er zijn nog heel veel donoren nodig. In principe kan iedere gezonde persoon tussen de 18 en 69 jaar en met een gewicht van meer dan vijftig kilo, bloeddonor worden.
Wanneer jij je aanmeldt als nieuwe donor word je altijd eerst getest. De veiligheid van het doneren van bloed gaat natuurlijk voor alles. Als blijkt dat je besmet bent met bijvoorbeeld HIV, hepatitis B of C, syfilis, word je uitgesloten als donor en altijd ingelicht.

HIV, hepatitis B of C en syfilis zijn geslachtsziekten ook wel Seksueel overdraagbare Aandoeningen (SOA) genoemd. Als je onveilig vrijt, kun je een SOA oplopen. SOA’s kunnen overgedragen worden bij vaginale en anale seks, maar ook via beffen en pijpen.

Naast onveilige seks, kun je sommige SOA krijgen via contact met besmet bloed. Bijvoorbeeld bij een bloedtransfusie, maar ook bij het gemeenschappelijk gebruik van injectienaalden of tijdens een onhygiënische tatoeage

Je hebt onveilige seks bij:
Vaginale of anale seks zonder condoom; pijpen zonder condoom; sperma in de mond of in het gezicht (ogen) tijdens orale seks; beffen zonder beflapje; vrijen met bijvoorbeeld vibrator of dildo, hierbij kan er ook uitwisseling van sperma, voorvocht en afscheiding plaatsvinden.

Het verraderlijke van een SOA is dat je aan de buitenkant niet kan zien of iemand er één heeft. Er naar vragen heeft ook niet altijd zin. Hoe weet je of iemand de waarheid vertelt. Daarnaast kan het ook gebeuren dat iemand gewoon niet weet dat hij/zij een SOA meedraagt.

WIST JE DAT…? Er bestaan spookverhalen over besmetting door een hand geven, zoenen, een toiletbril of insecten, maar dat is niet waar.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *