Better safe than SOA

Soms zit je vol spanning te wachten op een telefoontje. Belt die leuke date van gisteren nog terug? Ben je geslaagd voor je examen? Een hele andere spanning ervaar je wanneer je wacht op de uitslag van je SOA test. Dat is geen reden om het niet te doen.

Als je twijfelt of je wel of niet een SOA hebt, is het altijd verstanding om je te laten testen.Weet jij welke klachten op een SOA wijzen?. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
– Meer afscheiding dan normaal, eventueel anders van kleur of geur
– Een branderig gevoel hebben bij het plassen of kleine beetjes moeten plassen, wat een beetje lijkt op een blaasontsteking.
– Zweertjes, blaasjes of jeuk bij je penis, vagina, anus of mond.
– Gezwollen klieren in je liezen
– Pijn in één of beide (bij-)ballen
– Pijn in je onderbuik
– Pijn bij het vrijen of onregelmatig en abnormaal bloedverlies, bijvoorbeeld na het vrijen of tussen twee menstruaties in.
Deze klachten betekenen niet altijd gelijk dat je een SOA hebt, sommige van deze klachten kunnen ook bij andere ziektes voorkomen, zoals bijvoorbeeld bij een blaasontsteking. Aan de andere kant kun je ook een SOA hebben, zonder ook maar één van deze klachten te hebben.

Het is daarom een goed idee om je te laten testen als je onveilig seks gehad hebt. Dus ook als je zelf geen klachten hebt en je aan de ander niks raars hebt gezien.
Als je een nieuwe relatie krijgt, en zonder condoom wil vrijen, is het aan te raden om je allebei te laten testen. Onder het motto:‘Ik vertrouw jou wel, maar je exen niet’. Misschien ken je de slogan van SOA Aids nog wel

Waar kun je terecht om je laten testen? Als je wil dat het onderzoek anoniem blijft en dus ook niet op het overzicht van je verzekering terecht komt, kan je naar de SOA poli gaan. Hier kan je terecht als je:
– klachten hebt die kunnen wijzen op een soa
– veel wisselende contacten hebt
– als man seks hebt met mannen
– werkt als prostituee of prostituant bent
– gewaarschuwd bent door iemand met een soa
– jonger bent dan 25 jaar en onveilig seksueel contact hebt gehad
– partner bent van iemand van de hierboven genoemde groepen.
Na ongeveer 10 dagen krijg je de uitslag. Bij de SOA poli gaat dit meestal via sms. Als je dit niet wil, kan het ook via mail of telefoontje. Als je geen klachten hebt, maar je voor de zekerheid wil laten testen, kan je het beste naar je huisarts gaan.

WIST JE DAT…? Op Sense.info kunt uitzoeken waar je bij jou in de buurt een SOA test kan laten doen?

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *