Anticonceptiepil voor hem en/of haar?

Man of vrouw, jij bepaalt zelf wat er met lijf gebeurt. Gaat die keuze ook op voor anticonceptiemiddelen?

Er gaan geruchten dat er binnenkort een anticonceptiepil voor de man op de markt komt. Het is niet voor het eerst dat artsen denken een alternatief voor de ‘damespil’ te hebben gevonden. Of het echt gaat gebeuren is nog afwachten. Als het er dan toch van komt, is het nog de vraag of mannen werkelijk aan de pil gaan en vooral of vrouwen mannen voldoende vertrouwen met de taak hun lichaam tegen zwangerschap te beschermen.

De pil is het meest bekende en gebruikte anticonceptiemiddel. 35% van de vrouwen in vruchtbare leeftijd (15-49) is aan de pil. Veel mannen, en ook vrouwen, gaan er (onterecht) standaard vanuit dat de vrouw de taak heeft om zich te beschermen tegen zwangerschap.

De pil is niet voor iedereen het meest geschikte anticonceptiemiddel, aangezien je er elke dag aan moet denken. De pil slikken betekent daarbij eventueel bijwerkingen krijgen door de hormonen, zoals hoofdpijn of gewichtstoename. Gelukkig verdwijnen deze bijwerkingen meestal na een paar maanden. De pil geeft ook een verhoogde kans op trombose, waardoor hij niet geschikt is voor vrouwen die dit in het verleden gehad hebben, of trombose in de familie voorkomt. Met de komst van een mannenpil zou deze (hormonen)last in ieder geval gedeeld kunnen worden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

De kans is groot dat veel mannen niet aan de pil willen uit angst hun mannelijkheid te verliezen. Nog waarschijnlijker is dat de vrouwen niet snel de verantwoordelijkheid over hun lichaam uit handen zullen geven. Niet alleen omdat mannen chaotischer zijn dan vrouwen en daardoor wellicht vaker de pil zullen vergeten, maar mannen hebben minder te verliezen. Het is immers haar lichaam dat in het geval van ‘een ongelukje’ het kind moeten dragen en baren. Zij is na geboorte automatisch de ouder van het kind. De man, van een ongehuwd stel, moet het kind eerst erkennen en kan tot dan zijn verplichtingen ontduiken.

Of de mannenpil er ooit komt, en dan ook succesvol zal zijn, is de vraag. Het feit blijft dat vrouwen steeds vaker een alternatief zoeken voor de pil, zoals een spiraaltje. Op www.casa.nl kun je een anticonceptietest doen om te zien welk middel het beste bij je past. Rutgers WPF heeft onlangs een speciale anticonceptiesite voor vrouwen tot 25 jaar gelanceerd.

WIST JE DAT? … De oude Egyptenaren 4000 jaar geleden misschien wel het eerste voorbehoedsmiddel uitgevonden hebben: een kegeltje van gemalen granaatappelzaden en was. Granaatappels bevatten natuurlijk oestrogeen, dat nu nog steeds voor anticonceptie gebruikt wordt. Men vermoedt dat met dit kegeltje de eisprong werd voorkómen.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *