Gebruik en betrouwbaarheid van de morning after pil

Je gebruikt de morning after pil als je seks hebt gehad zonder condoom, of deze kapot is gegaan of afgegleden. Ook gebruik je de morning after pil als je in de eerste week van je pilstrip de pil vergeten bent en zeven dagen ervoor of erna onbeschermd seks gehad hebt. Vroeger moest je meerdere pillen innemen, waar je erg ziek van werd. Tegenwoordig hoef je nog maar één pil in te nemen, deze heet de Norlevo.

De morning-afterpil (map of noodpil)  moet zo snel mogelijk na het onbeschermde sekscontact worden ingenomen en in ieder geval binnen 72 uur (drie dagen) als je geen zwangerschap wenst. De morning-afterpil bevat een hormoon (levonorgestrel) dat het innestelen van een bevruchte eicel in de baarmoeder voorkomt.

De morning-afterpil kan zwangerschap voorkomen, maar is niet voor 100% betrouwbaar. Je zult dus altijd nog een zwangerschapstest moeten doen, 3 weken na het risicocontact. De map is dus geen anticonceptiemethode maar een noodpil.
Wel blijkt uit onderzoek hoe sneller je de morning-afterpil gebruikt , hoe groter de kans is dat je een zwangerschap kan voorkomen en het dus de betrouwbaarheid vergroot.

Het meest betrouwbaar is het morning after spiraal

Verminderde kans op zwangerschap bij morning after middelen

Middel

<24 uur

24-48 uur

48-72 uur

MorningAfterPil

95%

85%

58%

MorningAfterSpiraal

>99%

>99%

>99%

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *