Dat een relatie niet altijd rozengeur en maneschijn is, dat weet iedereen. Maar soms is er meer aan de hand en wordt er in een relatie geweld gebruikt.
In iedere relatie is weleens ruzie, wat heel normaal is. Ruzie kan ook de lucht klaren. Soms maak je na een ruzie samen nieuwe afspraken en besef je dat je beter naar elkaar moet luisteren om elkaar echt te kunnen begrijpen. Maar wat als het van kwaad tot erger gaat, de ruzies gewoon worden en er geweld bij komt kijken?
Geweld sluipt meestal langzaam een relatie binnen. Vaak is het moeilijk om aan te geven wanneer en hoe het precies begon. Het kan beginnen met een simpele jaloezie en vervolgens doet je partner bijvoorbeeld zelf de boodschappen om te voorkomen dat je alleen over straat gaat. Het kan zijn dat je regelmatig gebeld wordt door je partner om te controleren of je wel thuis bent. Dat kan betekenen dat je daardoor mensen in je omgeving kwijt kunt raken en zo in een isolement raakt.
Er zijn vormen van fysiek geweld zoals, slaan, schoppen en eerwraak, maar ook geestelijk geweld zoals kleineren, vernederen en uitschelden. Daarnaast zijn er ook nog vormen van seksueel geweld zoals verkrachting, aanranding en gedwongen prostitutie. Deze verschillende vormen van geweld komen in alle soorten relaties en sociale milieus voor.
Iemand die te maken krijgt met geweld in de relatie verzint vaak van alles om het goed te praten. De meeste mensen beginnen heel bewust aan een relatie. Om daarna te moeten toegeven dat zij een verkeerde keuze hebben gemaakt, is nooit gemakkelijk. Dat is al een reden om de relatie niet zo maar te verbreken of erover uit de school te klappen. Daar komt nog bij dat na een geweldsuitbarsting de partner vaak spijt heeft. Diegene doet dan heel lief en aardig om het weer goed te maken. Het wordt dan steeds moeilijker om weg te gaan.
Een andere reden om het geweld te verzwijgen is liefde. Je hebt niet voor niets met deze persoon een relatie, je houdt van diegene. Dat gevoel is niet zo maar ineens weg. Daarnaast bouw je een leven om je relatie heen, dat gooi je niet zo maar weg. Weggaan betekent bijvoorbeeld minder inkomen of geen onderdak.
Ben jij het slachtoffer van geweld in de relatie? Onthoud dat je altijd het recht hebt om met respect behandeld te worden. Je mag nee zeggen, fouten maken, andere dingen leuk vinden en contacten onderhouden. Geweld hoef je absoluut niet te accepteren. Als er in je relatie sprake is van langdurig geweld is weggaan toch vaak de enige oplossing om het geweld te stoppen.
Voor hulp bij diverse organisaties surf naar www.huiselijkgeweld.nl.
WIST JE DAT …? De man vaak de pleger van geweld is, maar er steeds meer bekend wordt over geweld tegen mannen door vrouwen? Ook komt geweld soms voor in homoseksuele en lesbische relaties.