Pil vergeten?

Tussen twee anticonceptiepillen mag nooit meer dan 36 uur zitten. De gewone pil is dus nog betrouwbaar als je hem binnen twaalf uur slikt na het vaste moment dat je hem normaal inneemt. Dit kan betekenen dat je twee pillen op dezelfde dag inneemt, dit is geen probleem

Wat je moet doen als je de pil meer dan twaalf uur later na het vaste moment dat je hem normaal inneemt hangt er vanaf wanneer je de pil vergeten bent.

Pil vergeten in eerste pilweek van de strip

Neem de laatst vergeten pil alsnog in , ook als je er dus twee tegelijk moet innemen en maak de strip af. Gebruik in de zeven dagen daarna een condoom of heb geen seks. Als je zeven dagen geleden seks hebt gehad zonder andere anticonceptie heb je kans om zwanger te worden. Is dit vijf dagen of minder voor het vergeten van de pil, dan kan aanvullend de morning-afterpil of de morning-afterspiraal gebruikt worden.

Pil vergeten in de tweede pilweek van de strip

Neem de laatst vergeten pil alsnog in, ook als je er dus twee tegelijk moet en maak de strip af. Er hoeven geen speciale maatregelen genomen worden. Er is geen zwangerschapsrisico.

Pil vergeten in de derde pilweek van de strip

Je kan nu twee dingen doen. Je kan je vergeten pil niet meer innemen en gelijk je stopweek inlassen. Dit betekent dus dat je inclusief je vergeten pil zeven dagen geen pil slikt. Hierna begin je met je volgende strip. De andere optie is dat je de vergeten pil alsnog inneemt, ook als dat betekent dat je er twee tegelijk moet innemen en je strip afmaakt en gelijk hierna, dus zonder stopweek, begint met je volgende strip.

Yaz 24+4
Bovenstaande tips gelden voor alle pillen waarvan de strippen bestaan uit 21 pillen. Een uitzondering hierop is de Yaz 24+4. Hierbij slik je namelijk 24 “normale” pillen en 4 placebo’s en heb je geen echte stopweek. Daarom is er voor de YAZ 24+4 het volgende schema:

Vergeten pil dag 1-7:Zie bovenstaande adviezen voor de eerste week
Vergeten pil dag 8-16:
Zie bovenstaande adviezen voor de tweede week
Vergeten pil dag 17-24
:Zie bovenstaande adviezen derde week, met aanvulling dat doorgaan met pilstrip betekent dat na pil 24 met een nieuwe strip moet worden begonnen en je dus de placebo’s overslaat. Als je kiest voor een stopweek, moet je na vier dagen met een nieuwe strip beginnen.
Vergeten pil 25-28
:geen verhoogd zwangerschapsrisico, dit zijn placebo’s

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *