Werelddag voor veiligheid en gezondheid

Jaarlijks wordt op 28 april de aandacht gevestigd op het voorkomen en genezen van bedrijfsongevallen en beroepsziekten. Maar welke risico’s brengt seks nou met zich mee?

Seks kan heel leuk zijn en je kunt er heel veel plezier aan beleven. Het zijn vaak belangrijke intieme momenten, die je deelt met iemand waar jij je prettig bij voelt of waar je verliefd op bent. Maar als je seksueel actief bent, moet je wel weten welke risico’s seks met zich mee kan brengen. Zo kun je eventuele negatieve gevolgen voorkomen.

Beschermen tegen zwangerschap en SOA
Het is belangrijk dat je veilig vrijt. Veilig vrijen wil zeggen: zorgen dat je niet zwanger raakt maar ook dat je geen geslachtsziekten krijgt. Een risico van onveilig vrijen is dat je zwanger kunt worden of iemand zwanger kunt maken. De anticonceptiepil is een betrouwbaar middel om een zwangerschap te voorkomen, maar deze beschermt je niet tegen SOA. Wanneer je alleen een condoom gebruikt, loop je het risico dat deze kapot kan gaan. Het veiligst is dus om beide te gebruiken (double dutch)

Wat moet je doen na onveilige seks?
Als je onveilige seks hebt gehad zonder pil en/of condoom, kun je de noodpil innemen om een zwangerschap te voorkomen. Daar moet je wel binnen 72 uur na de onbeschermde seks mee beginnen. Als je de morning-afterpil binnen 24 uur nadat je seks hebt gehad inneemt, heb je 95% kans om niet zwanger te worden.

Je kunt de morning-afterpil bij de drogist kopen, zonder recept, of je kan deze kopen bij een Sense spreekuur. Wil je weten waar er een Sense spreekuur bij jou in de buurt is klik dan hier.

Een andere optie is, tot vijf dagen na onbeschermde seks een morning-afterspiraal te laten plaatsen. Je moet de spiraal in ieder geval tot je eerste menstruatie laten zitten, maar je kunt deze ook vijf tot tien jaar laten zitten (afhankelijk van het soort koperspiraal wat er geplaatst wordt) en op die manier als anticonceptie gebruiken. Het morning-afterspiraal beschermt, net als de morning-afterpil, alleen tegen zwangerschap en niet tegen SOA.


Als je denkt dat je een SOA hebt

Het vervelende van geslachtsziekten is dat er vaak geen symptomen zijn of dat de symptomen niet direct zichtbaar zijn. Je ziet dus niet altijd of een ander besmet is en weet ook niet of je zelf iets onder de leden hebt. Als je vermoedt dat je besmet bent, omdat je bijvoorbeeld last hebt van een ongebruikelijke afscheiding in de schaamstreek of omdat je seks zonder condoom hebt gehad, is het  verstandig je te laten testen. Je moet ook bereid zijn om informatie over je partner(s) door te geven, zodat deze zich ook kunnen laten behandelen..
Er zijn SOA-poliklinieken bij de grote ziekenhuizen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen en bij de GGD’s in de grote steden. Hier kun je zonder verwijzing, anoniem en kosteloos onderzocht en behandeld worden.Je kan je minimaal twee weken na de seks laten testen op een soa. Je kunt je pas na drie maanden laten testen op Hepatitis B en HIV

WIST JE DAT…? Er veel onzinverhalen over seks de ronde doen, zoals: “De eerste keer, kun je niet zwanger worden” of: “Als je niet klaarkomt, word je niet zwanger”. Deze verhalen zijn absoluut niet waar. Wanneer een jongen niet klaarkomt in een meisje, kan zij toch zwanger raken door zijn voorvocht.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *