Als seks pijn doet!

Seks hoort prettig en fijn te zijn, maar wat als dit nou niet zo is? Het zou kunnen zijn dat je gespannen bent waardoor het vrijen pijn doet.

Misschien is het je eerste keer en ben je zenuwachtig. Je bent nog niet aan vrijen toe of je hebt in het verleden een vervelende ervaring gehad.

Om fijn en prettig te kunnen vrijen is het belangrijkste dat je er ook zin in hebt, je niet gestoord kunt worden door bijvoorbeeld je moeder die ieder moment thuis kan komen, en je opgewonden genoeg bent. Als je lekker aan het zoenen en aan het vrijen bent raak je opgewonden. Er stroomt bij het meisje dan bloed naar de vagina toe, net als bij een jongen naar zijn penis. Doordat er veel bloed naar de vagina stroomt zwellen de schaamlippen op en wordt er vocht door de vaginawand en de schaamlippen naar buiten geperst. Dit vocht zorgt er voor dat een vinger of penis makkelijk in de vagina glijdt. Als je niet opgewonden genoeg bent, kan het dus zijn dat je niet vochtig genoeg bent, daardoor kan het vrijen pijn doen. Ook kan je (onbewust) je bekkenbodemspieren (spieren die rond je vagina zitten) aanspannen.

Soms gaat het vrijen zelf heel gemakkelijk maar heb je na het vrijen een branderig gevoel. Dan kan het zijn dat je wat te ruw hebt gevreeën waardoor er een wondje is ontstaan in je vagina. Dat kan een branderig gevoel geven. Als je daarna weer vrijt kan het pijn doen. In een reflex spannen je bekkenbodemspieren zich dan aan en wordt het moeilijk iets naar binnen te brengen. Als je merkt dat het pijn doet, moet je gewoon stoppen en andere dingen doen die wel prettig voelen. Vrijen moet vooral leuk en fijn zijn. Als je ondanks de pijn doorgaat met vrijen spannen je spieren zich alleen maar meer aan en kan het de volgende keer ook weer pijn doen en wordt je ook minder vochtig.

Ook bij jongens kan het vrijen pijn doen. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
Het riempje waarmee de voorhuid aan de eikel vast zit, ook wel toompje genoemd,  kan scheuren en hierdoor bloeden. Dit geneest vanzelf weer. Ook kan het zijn dat de voorhuid te strak is, zodat de voorhuid niet makkelijk over de eikel heen glijdt. Als je nog in de groei bent kun je proberen de voorhuid zelf op te rekken door de voorhuid voorzichtig terug te schuiven. Dit kun je bijvoorbeeld onder de douche doen, of masserend met massageolie. Lukt dit niet dan is het verstandig om naar de arts te gaan, die kan kijken of het nodig is om een stukje voorhuid te verwijderen (besnijden).

Wist je dat…? Er sprake is van een vaginistische reactie als een vrouw de spier rond haar vagina zo sterk aanspant dat er niets in kan: geen vinger, tampon of penis. Vrouwen die vaginistisch reageren, genieten vaak wel van seks. Ze masturberen, genieten van gebeft of gevingerd worden; alleen het neuken lukt niet. Je kan hiervoor een afspraak maken met een psycholoog om samen oplossingen te zoeken.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *